TUZLARIJE - KULTURA

10.06.2013.
Promocija zbirke poezije
„Smješilica“ – vječita tema o djetetu i školi

Pred brojnim ljubiteljima lijepe pisane riječi večeras je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla promovisana četvrta zbirka pjesama tuzlanskog pjesnika Amdžada Skokića - „Smješilica“.



Malo je bosanskohercegovačkih stvaralaca za djecu koji sa toliko volje i upornosti ispituju skrivene tajne dječijeg svijeta, prepoznaju etape preobrazbi u periodu odrastanja kao što to čini poet Amdžad Skokić. Od svoje prve zbirke „Slon Stoton i druge pjesme“, pa do najnovije „Smješilica“, pjesnik traga u razvoju pjesničke inventivnosti prateći puteve dječije mašte, neprestano pronalazi nove elemente veza djeteta i njegovog spoljnog svijeta, rekla je jedan od promotora ove knjige Jasna Hadžiselimović.

Zbirka poezije „Smješilica“ organizirana je na bazi od trideset pjesama koje se ne bi dijelile po motivima nego po uzrastu djeteta-recipijenta kojem su pjesme i namijenjene. Autor tretira i generalni odnos između djeteta i roditelja i u pjesmi Slušaj roditelje, lučeći pojave iz životinjskog svijeta, na vrlo prihvatljiv način donosi i pouku i situaciju.



Amdžad Skokić je ušao u krug najpoznatijih i najplodnijih pjesnika u savremenoj bosanskohercegovačkoj književnosti za djecu. Gledano generalno, to su pjesme kroz koje se prepliću lijepa lirska zapažanja o biljnom i životinjskom svijetu, o tananim osjećanjima djece, o odrastanju, o mogućim i nemogućim pojavama sa kojim su najmlađi suočeni u svom okruženju. I sve je to prožeto prizvukom blagog humora što djeci upotpunjuje radost življenja, riječi su promotora Đure Škondrića.

Skromni autor poezije se na kraju promocije zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu promociju te rekao da dobri stihovi i na novinskom papiru napisani mogu biti dobri stihovi.



Amdžad Skokić je rođen 1960. godine u Tuzli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Član je a ujedno i predsjednik književnog kluba BZK „Preporod“ OD Tuzla. Do sada je objavio tri zbirke pjesama: „Slon Stoton“, „Pas i babaroga“ i „Čarolija“. Isključivo piše poeziju za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta. Nekoliko pjesama je do sada muzički obrađeno („Plave cipele“, „Neka klupa govori“ „Jezik u čvoru“ i „Ah, ta matematika“), te izvođeno na malom šlageru u Sarajevu. Neke od pjesama su već našle svoje mjesto u udžbenicima osnovnog obrazovanja.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice