TUZLARIJE - KULTURA

15.06.2013.
Cum grano salis 2013: Predstavljamo predložene romane
Svetislav Basara: ˝Dugovečnost˝

Roman "Dugovečnost" autora Svetislava Basare predložen je za ovogodišnju književnu nagradu "Meša Selimović" od strane selektorice Srbiju Ružice Marjanović. U nastavku je obrazloženje selektora kao i bografija autora.

Koristeći grotesku kao osnovni stilski postupak Svetislav Basara destruira mitomansku predstavu koju o sebi ima savremeno srpsko društvo, prikazujući to društvo u svoj njegovoj banalnosti.

Banalnost, manipulacija i glupost su prepoznate kao jedine konstante istorije dvadesetog veka. Basarina satirična oštrica nepogrešivo razobličava manipulativnu ulogu medija kao i niz lažnih narativa o neospornim autoritetima poput Andrića i Kiša, a posebno elite koje parazitira na tim autoritetima ili ih potpuno ignorišu, kao pesnika Novicu Tadića, recimo.

Važan kvalitet Basarine proze je sposobnost da se semhom i raznim oblicima preuveličavanja glupost i patologija savremenog društva pokažu reflektorski precizno i uz to da čitaoca ne ostavi očajnog, već prvenstveno otrežnjenog i zabezeknutog stvarnošću u kojoj živi.
Dugovečni, solidini i pristojni život naratorove tetke pokazan je kao mehanizam otpora.

U basarijanskom maniru narator dokazuje da je tetka svojim dugim životom i normalnošću srušila komunistišli režim, ali da za nju nema budućnosti u svetu nacionalistickog državnog ludila.

Basara se smeje provincijskoj učmaslosti, nacionalističkom slepilu društva i pojedinaca, iracionalosti i gluposti, istovremeno pokazujući da se uz adekvatno filozofsko misaono (samo)izgrađivanje ipak može postati pristojan, pametan i solidan čovek.

Ovaj roman je najbolji u nizu zaista dobrih knjiga koje Basara objavljuje poslednjih godina.

Ružica Marjanović

O autoru:

Basara

Svetislav Basara rođen je u Bajinoj Bašti 1953. godine. Autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman Fama o biciklistima smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti.
Objavio je knjige: Napuklo ogledalo, Peking by Night, Kinesko pismo, Fama o biciklistima, Bumerang, Džon B. Malkovič, Kratkodnevnica, Looney Tunes, Mongolski bedeker (Nolitova nagrada), Na Gralovom tragu, Na ivici, Sveta mast, Ukleta zemlja, Srce zemlje, Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Izgubljen u samoposluzi, Dnevnik Marte Koen, Stradija, Fundamentalizam debiliteta…
Za roman Uspon i pad Parkinsove bolesti dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine.
Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić.
Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

Priredila: S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice