TUZLARIJE - KULTURA

19.06.2013.
Na kraju sezone
Narodno pozorište poklanja besplatne predstave


Narodno pozorište Tuzla, tradicionalno, zadnjih godina na kraju sezone za svoju publiku izvodi besplatne predstave i na taj način se oprašta sa svojom vjernom publikom do početka nove sezone.

Predstave koje za kraj sezone Narodno pozorište Tuzla poklanja svojim sugrađanima su predstave koje su na neki način obilježile tekuću sezonu, učestvovale na festivalima ili su kod publike naišle na dobar prijem i bile najtraženije.

Za kraj ove sezone Narodno pozorište Tuzle izvest će slijedeće predstave:




Srijeda, 19. jun 2013. godine u 20, 00 sati
Dušan Kovačević
„LARY TOMPSON“
Adaptacija i režija: Sulejman Kupusović


Četvrtak, 20. jun 2013. godine u 20, 00 sati
Bertolt Brecht
“MALOGRAĐANSKA SVADBA”
Režija: Jovica Pavić




Petak, 21. jun 2013. godine u 20, 00 sati
Branislav Nušić
“SUMNJIVO LICE”
Reditelj: Nijaz Alispahić


Iako se teška finansijska situacija sve više odražava i na kulturu, Narodno pozorište Tuzla se potrudilo da i u ovoj sezoni za svoju publiku priredi što kvalitetniji i raznovrsniji repertoar.

Uspjeli su producirati dva nova projekta -predstave "IGRAJUĆI ŽRTVU" autora Vladimira i Olega Presnjakov u režiji Saše Broz i "LARY TOMPSON show must go on" Dušana Kovačevića u režiji Sulejmana Kupusovića, i započeli rad na predstavi "OPŠTA BOLNICA" Hriste Bojčeva u režiji Nermina Omića čija je premijera zakazana za septembar, sa kojom će otvoriti novu pozorišnu sezona.

Glumci su izveli preko stotinu repriznih predstava, a učestvovali su i na dva značajna festivala u BiH: 11. međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2013" sa predstavom "LARY TOMPSON show must go on" i na 32. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu sa predstavom "IGRAJUĆI ŽRTVU".

Takođe u Narodnom pozorištu Tuzla je izvedeno i 40 gostujućih predstava i na tuzlanskoj sceni su se izmjenjivali i svoje glumačke kreacije ostvarivali poznati glumci iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a posebno zapažene su bile predstave koje su izvođene u okviru XIX tradicionalne pozorišne Revije "TUZLANSKI POZORIŠNI DANI 2012".

Pored izvođenja predstava NP Tuzla je bilo domaćin i drugim aktivnostima: koncerti, promocije knjige, svečane akademije, izložbe slika, izbor sportiste godine, predavanja i dr.

Na kraju ove pozorišne sezone 2012/2013 Narodno pozorište Tuzla sa ponosom ističe da je ugostilo oko 40.000, 00 ljubitelja pozorišne umjetnosti.


Priredio(la): Marketing služba NP Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice