TUZLARIJE - KULTURA

22.06.2013.
Opera pod vedrim nebom
Ero s onoga svijeta oduševio Tuzlake




"Ero s onog svijeta" Jakova Gotovca je najznačajnija i jedna od najizvođenijih hrvatskih opera. Zahvaljujući tuzlanskoj podružnici HKD „Napredak“ i Franjevačkom samostanu u ovom velikom opernom ostvarenju uživala je i tuzlanska publika. U originalnim kostimima, nošnjama koje su proglašene nacionalnim blagom Republike Hrvatske, nastupili su prvaci zagrebačke i riječke opere, Domagoj Dorotić, Sofia Ameli Gojić, Davor Radić, te dvoje istaknutih solo pjevača podrijetlom iz Tuzle, Vedrana Šimić i Siniša Štork.

- “Ero“ je jedna vrlo šaljiva i duhovita opera čak i za one koji ne slušaju operu. Drago mi je da je ovo izvođenje u Tuzli, jer sam ja jedna ponosna Tuzlanka. Doista sam uzbuđena, ali i iznimno sretna jer su moje drage kolege, istaknuti solisti kazališnih kuća u Hrvatskoj, pristali doći ovdje. „Ero s onog svijeta“ ima narodni tekst, narodni melos, napisan je jezikom koji se govori u Bosni. Mi igramo u narodnim nošnjama koje su vrlo slične nošnjama tuzlanskog kraja. To je jednostavno opera koja se mora pogledati - istakla je Vedrana Šimić, sopranistica, koja je pred tuzlanskom publikom tumačila lik Đule.



Nakon prošlogodišnje izvedbe opere „Nikola Šubić Zrinjski“, ljubitelji opere, koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvorište Franjevačkog samostana uživali su u operi koja je prevođena na desetak jezika i izvođena u brojnim opernim kućama u Evropi.

- Ovo je monumentalno Gotovčevo djelo, napisano u velikom nadahnuću. Koliko god puta da je gledat, ne možete ostati ravnodušni. Predstava je napisana na sjajan libreto Milana Begovića, Gotovac je to uglazbio sjajno. Da smo mi u nekoj većoj kulturi to bi sigurno bila puno značajnija opera i u svjetskim razmjerama - kazao je u uvodu konferansijer Dušan Gojić, član drame zagrebačkog HNK, koji je publici bio svojevrsna poveznica i tumač pojedinih dijelova opere.

„Ero s onog svijeta“ u Tuzli je izveden u polukomornoj formi u kojoj su solisti opere nastupali uz klavirsku pratnju pianiste i umjetničkog voditelja Simona Dešpalja.

Mladi tenor i solist zagrebačke opere Domagoj Dorotić pred tuzlanskom je publikom debitirao u ulozi Ere.

Za mene je tumačenje naslovne uloge velika čast, ali i velika odgovornost. To je jedan ogroman zalogaj, naročito zbog činjenice da se radi sa manjim brojem izvođača, tj. glavnim solistima, ali mislim da smo ispunili očekivanja publike i da smo svi skupa uživali u ovom izvođenju.



Još jedan istaknuti operni pjevač iz Tuzle, Siniša Štork nastupio je u tuzlanskom izvođenju Gotovčevog „Ere“. Danas radi kao solist riječke opere, a poziv Vedrane Šimić da se pojavi pred tuzlanskom publikom sa zadovoljstvom je prihvatio.

- Profesionalno nisam tu bio godinama. Drago mi je što sam u Tuzli i što mi se pružila prilika da dođem sa ekipom vrhunskih izvođača. Ovi komorni oblici opere su posebno atraktivni za publiku, a za mene je uz profesionalni angažman posebno zadovoljstvo vidjeti se sa starim prijateljima.

„Opera pod zvijezdama“ već godinama je poseban scenski spektakl u Zagrebu. Zahvaljujući najprije želji istaknutih umjetnika, ali i velikom zalaganju HKD „Napredak“ i Franjevačkog samostana i Tuzla se može pohvaliti činjenicom da je pod vedrim nebom u posebnom ambijentu već drugu godinu publika uživala u opernim izvođenjima prvaka hrvatskih opernih kuća.

Priredio(la): HKD Napredak                


Osmrtnicama ba smrtovnice