TUZLARIJE - KULTURA

22.06.2013.
Odigrana premijera mjuzikla ˝Romeo i Julija˝


U protekla dva dana, tacnije 20.06. i 21.06.2013. godine na sceni BKC-a TK odigrane su premijere mjuzikla Romeo i Julija. Radi se o mjuziklu koji je nastao u produkciji Pjevačkog studija Udruženja "Mladi Tuzle" i Pozorišta mladih Tuzle pod rukovodstvom prof. Lejle Teskeredžić.



Adaptaciju i reziju za predstavu potpisuje Adnan Mujkić, dok je ulogu tekstopisca dobila Anela Huremovic, članica Mladih Tuzle.



Šekspirova tragedija Julije Kapuleti i Romea Montekija, potomaka zavađenih veronskih porodica, fabula je koja već vijekovima opčinjava pozorišnu i književnu javnost, te je, kao podloga za dramsku priču, poslužila i Pozorištu mladih Tuzle da je uvrste u svoj repertoar.



Primjenjujući svoje talente, četrdesetero mladih ljudi i djece prilagođavaju priču današnjem vremenu, kreirajući odgovarajuću scenografiju, kostime, rekvizite, muziku i plesne koreografije.

Sve su to razlozi zbog kojih su odigrane tri premijerna izvodjenja, u kojem nikad nije igrala ista postava pjevača i glumaca.

Svaku noć sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, što je po ko zna koji put dokaz da misija Pozorišta mladih Tuzle ima svoju opravdanost.

Priredio(la): Pozorište mladih Tuzle                


Osmrtnicama ba smrtovnice