TUZLARIJE - KULTURA

21.06.2013.
Najava premijere ˝Ilijada˝ Homer


Jučer je u Teatru Kabare Tuzla održana press konferencija u povodu premijernog izvođenja Homerove "Ilijade" koja će biti izvedena u ponedjeljak 24.06.2013. godine u TKT-u. Na press-u su se novinarima obratili reditelj predstave prof. Vlado Kerošević i glumci iz predstave.



Ilijada je antički, junački, epski spjev o desetogodišnjem trojanskom ratu, tačnije o zadnjih pedest i jedan dan toga događanja. Tema umjetničkog istraživanja drugog ciklusa studijskog programa Gluma je „Antika danas“ pa je za završni rad projekat, predstavu, odabran tekst Homerovog i vremena našeg današnjeg, ovoga u kojem živimo, a ideja je ispričati priču o besmislu krvavih ratova u povijesti ljudske civilizacije.

Tekstualni predložak ovoga teatarskog projekta su prva četiri pjevanja ILIJADE, koja su, nakon preliminarnog dogovora, dodijeljenja suizvođačima Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i U.G. Hrvatskom teatru „SOLI“ – Teatru kabare Tuzla, kao sastavni dio velikog međunarodnog projekta, inscenacije cjelokupne ILIJADE od strane više koproducenata, a u okviru ANTIKA FESTA i na prostoru antičkog arheološkog nalazišta Feliks Romulijana, Gamzigrad u bliziini grada Zaječara u istočnoj Srbiji. Projekat je realiziran modernom glumačkom tehnikom, u praznom prostoru i izuzetno je pogodan za ambijentalno izvođenje.



Sadržinski okvir prva četiri pjevanja je prošlog karaktera i dramaturške funkcije ukupnog slijeda događanja u ILIJADI, koji generiraju razvoj dramske radnje. Tu se otvaraju osnovni dijalozi i sukobi svjetova koje susrećemo u ovom antičkom spjevu; svijet olimpskih, paganskih bogova, svijet heroja, ratnika i mudraca, svijet militantne, izmanipulisane mase i svijet naratora, očevidca, svjedoka koji komentira zbivanja i dovodi ih u najdirektniju konotaciju sa današnjim vremenom. Predstava otvara niz pitanja koja se tiču suštine opstanka ljudske civilizacije u vremenu globalizacijskog, bezočnog ovisničkog ropstva u kojem ljudi postaju izmanipulisane marionete bez identiteta, topovsko meso, kolateralna šteta. Njima upravljaju izopačeni pojedinci, koji, „u ime boga“, vladaju svijetom i vode ga u nestanak. Ovo je priča koja se lako prati, izuzetno je edukativna za sve uzraste publike, a posebno je preporučljiva kao lektira za srednje škole, fakultete, kao i za uzrast završnih razreda osnovnih škola.

Premijernim izvođenjem Homerove ILIJADE U.G. Hrvatski teatar „SOLI“ – Teatar kabare Tuzla i Akademija dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, kao suizvođači, kompletiraju projekat trilogije nove i stare antičke književnosti u kojoj su ranije realizirane i premijerno izvedene predstave; Homerova ODISEJA i Vergilijeva ENEIDA. Ova tri antička spjeva predstavljaju ishodište moderne europske književnosti, umjetnosti i kulture i u paleti repertoarske politike ovog teatra predstavljaju najvažniji segment.

Teatar Kabare Tuzla
Igraju studenti drugog ciklusa studijskog programa Glume:
Mirza Salihović - Agamemnon
Alisa Brkić - Atena, Helena
Zlatan Školjić - Ahilej, Menelaj
Dražen Pavlović - Kalhant, Hektor, Narator
Mirza Bajramović - Narator, Tersit, Paris
Nermin Hodžić - Hris, Narator, Hefest, Diomed
Rusmir Krdžalić - Narator, San, Prijam, Apolon


Glumci, docenti i asistenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli:
Jasmina Ćelebić - Hera, Afrodita
Damir Altumbabić - Odisej, Narator
Damir Mahmutović - Nestor, Narator
Emina Goletić - Tetida, Irida, Narator
Irfan Kasumović - Zeus, Narator
Režija: Vlado Kerošević
Aistent režije: Damir Mahmutović
Muzika i ton: Senad Nurkanovic
Dizajn plakata: Maja Hrvanović
Organizacija: Amar Mehmedinović
Mario Lukić
Video produkcija: Zoran Pavljašević
Svjetlo: Asmir Ahmedić

Hazim Mujčinović

Osmrtnicama ba smrtovnice