TUZLARIJE - KULTURA

20.06.2013.
Retrospektrum stigao u Tuzlu
Izložena djela iz Umjetničke galerije BiH


Izložba "Retrospektrum", stalna postavka u pokretu Umjetničke galerije BiH, otvorena je u četvrtak u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.



Koncept izložbe obuhvata najkvalitetniji dio bogatog fundusa Umjetničke galerije BiH i raspoređen je u dvanaest cjelina prema dominantnim bojama, a ne prema istorijskom periodu, rekao je je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.



- Izložena su djela najznačajnih umjetnika sa naših prostora u posljednje dvije decenije. Izložba prezentuje bogato likovno nasljeđe preko boje kao osnovnog likovnog elementa, pa je tako i organizovana po modulima boja - dodao je Krsmanović

Na izloženim djelima zastupljene su slike, grafike i foto-objekti autora: Vlahe Bukovca, Paje Jovanovića, Ede Murtića, Voje Dimitrijevića, Romana Petrovića, Roja Lihtenštajna, Gabrijela Jurkića, Danice Dakić, Jusufa Hadžifejzovića i Brace Dimitrijevića.









Inače, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 1946. godine, proučava i čuva preko 6000 djela moderne i savremene umjetnosti, predstavljajući, sa stajališta vizualne umjetnosti, najstariju i najznačajniju muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini.

Izložbu „RETROSPEKTRUM – STALNA U POKRETU“ podržalo je Ministarstvo civilnih poslova, a do sada su je imali priliku vidjeti ljubitelji umjetnosti u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Ukoliko želite posjetiti izložbu postavka traje do 5. jula.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice