TUZLARIJE - KULTURA

30.06.2013.
Premijerom nove monodrame Dragana Tešića
Završen Festival ˝Pozorište bez granica 2013˝


Premijernim izvođenjem monodrame „S čime, s kime u EU??? Glavom ili guzicom?“ Dragana Tešića, sinoć je završen Festival "Pozorište bez granica 2013" koji se u Tuzli u organizaciji Draft teatra održao u periodu od 18. do 29. juna 2013. godine.



Prema reakciji publike, monodrama „S čime, s kime u EU??? Glavom ili guzicom?“, doživjela je uspješnu premijeru, a u narednim mjesecima bit će prikazana na Kosovu i Sloveniji, gdje je njen autor dobio pozive za nastup.







- S obzirom da sam imao prilično malo vremena za priremu, zadovoljan sam izvedbom, a prije svega reakcijom publike. Bilo je interakcije, ali i smijeha, a publika je čito razumjela moju poruku – rekao nam je Dragan Tešić, autor monodrame.



Autor i režiser monodrame je Dragan Tešić, scenografiju potpisuje Hari Ejubović, za izradu i reprodukciju multimedijalnih sadržaja, bitnog segmenta predstave bio je zadužen Jasmin Jatić, a korištena ja muzika sa posljednjeg albuma Dubioze kolektiv.

Publika je u okviru ovogodišnjeg Festivala "Pozorište bez granica 2013" uživala u sedam besplatnih predstava koje su odigrane na Kamernoj sceni Doma mladih i u BKC-u. Tako su Tuzlaci bili u prilici da pogledaju predstave: „Mono, mono, duo“, DIS Teatara Banjaluka, „Don Quijote“, Gradskog kazališta mladih Vitez, „To ti je lajf“, Amaterskog pozorišta Kruška iz Kruševca, "Jaje lutalica", Sinjskog pučkog kazališta, „Europeana“ u izvođenju gostiju iz Slovačke i premijerno izvođenje predstave „S čime, s kime u EU??? Glavom ili guzicom?“, Draft teatra Tuzla. Napomenimo i to da je Festival održan u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli 2013".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice