TUZLARIJE - KULTURA

29.06.2013.
Ljeto u Tuzli - Međunarodna likovna kolonija „Breške˝
Umjetnici će slikati na temu Gradovrha


HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla i ove godine organizira Međunarodnu likovnu koloniju „Breške“ u periodu od 30. VI. do 6. VII. 2013. godine. Ova tradicionalna manifestacija HKD „Napredak" iz Tuzle, održava se u okviru kulturne manifestacije „Ljeto u Tuzli" i među ljubiteljima umjetnosti ima brojnu publiku i moćnu duhovnu potporu.

U radu ovogodišnje Kolonije će sudjelovati 16 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske i Srbije ( Aleksandar Marković, Boris Pejić, VilimParić, Trpimir Grgić, Renata Papišta, Branislav Lukić, Natalija Cimeša i Mario Šunjić – Bosna i Hercegovina; Snežana Pupović i Tanja Topuzoska – Crna Gora; Ivana Glibota i Josip Mijić – Hrvatska; Zlatko Kretevski - Makedonija; Janos Erdos i Zoltan Ludvig – Mađarska; Goran Denić - Srbija).



Ovogodišnja likovna kolonija po mnogo čemu će biti drugačija od prethodnih, a prvenstveno po tome što će umjetnici tijekom sedam dana slikati na zadanu temu. Svoj rad po prvi puta će posvetiti Gradovrhu koji je nakon 324. godine ponovno vraćen Franjevcima. Na Gradovrhu koji se nalazi nedaleko od mjesta Solina u Tuzli nekada je bio Franjevački samostan koji je tijekom Osmanske vladavine porušen. Međutim njegovi tragovi bili su vidljivi i u XX. stoljeću, a čudesna slika Gospe Gradovrške sačuvana je i dan danas. Ovom povijesnom mjestu i tom povijesnom događaju ove godine je tako posvećena i Međunarodna likovna kolonija “Breške”. Također, umjetnici se ove godine neće zadržavati samo na Breškama, već će slikati na različitim lokacijama.

Međunarodna likovna kolonija “Breške” prerasla je u jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u BIH. Potvrda tome je i sve veća zainteresiranost umjetnika iz BiH i zemalja regije da sudjeluju na koloniji.

Pokrovitelji ovogodišnje Kolonije su Vlada TK, Općina Tuzla, Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Tuzli i Župa Breške, a svesrdnu pomoć u organizaciji pružili su i brojni sponzori.

Pozivamo sve ljubitelje umjetnosti na svečano otvorenje XIV međunarodne likovne kolonije "Breške" u nedjelju 30. lipnja s početkom u 19 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Breškama.

HKD "Napredak"



Osmrtnicama ba smrtovnice