TUZLARIJE - KULTURA

29.06.2013.
Održana dva, planiran i treći koncert
Tuzlanske ljetne noći sa Iskrama


Ljubitelji horske muzike u petak uvečer imali su priliku uživati u koncertu Ansambla „Iskre“, pod nazivom „Tuzlanske ljetne noći sa Iskrama“. Koncert, koji su „Iskre“ poklonile svojim sugrađanima, upriličen je na platou ispred bivšeg kina “Centar” a, inače je, drugi po redu koji se održava u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“.



Pod dirigentskom palicom profesorice Bahire Hodžić, članice hora koncert su otvorile izvedbom pjesme „Mene majka jednu ima“, a u nastavku večeri Tuzlaci su imali priliku da poslušaju pjesme „Rum dum dum“, „Kerko mori suto“, „Diridika“ i mnoge druge.













Gosti koncerta bili su članovi tamburaškog orkestra „Zlatne strune“ iz Tuzle, koji su za sve prisutne izveli nekoliko sevdalinki.









Ugodni ritmovi muzike zadržali su pažnju naših sugrađana, a i ovaj koncert je pratio profesor Slavko Jović, koji je dao pečat nastanku ansambla. Za 37 godina rada kroz ansambl su prošle mnoge generacije mladih ljudi iz Tuzle. Tokom svih tih godina "Iskre" su postale respektabilan ansambl koji je u domenu horske muzike dostojno prezentovao grad Tuzlu i našu zemlju širom svijeta. Kulturna baština predstavljena je u Mađarskoj, Češkoj, Italiji, Francuskoj i mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini.



Treći koncert Ansambla „Iskre“ na programu je 30.augusta.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice