TUZLARIJE - KULTURA

04.07.2013.
Ljeto u Tuzli
Maestro Nihad Hrustanbegović održao solistički koncert


Nihad Hrustanbegović, bosanskohercegovački maestro na klasičnoj harmonici, održao je u četvrtak solistički koncert u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, a u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli 2013“.



Koncert pod nazivom „Opus 19 Non Sospiro Alhambra“ je kompozitorski opus Nihada Hrustanbegovića za koncertnu harmoniku i obuhvatio je više pravaca: klasična muzika, cross over, džez, minimalizam, postmodernizam, pop, flamenco, sevdah, improvizacija i filmska muzika.



U jednoiposatnom programu Nihad Hrustanbegović se tuzlanskoj publici predstavio kompozicijama: Stork suite i soundtrack Wereldpromenade iz TV reklame Heineken Extra Cold, soundtrack Balkan Sorrow iz filma Zimmer 606, The Medieval Sevdah Rhapsody koja je doživjela premijeru u Concertgebouw Amsterdam, Sky Blue inspisana svijetom slikarstva, kompozicija Flying Cheng ispirisana harmonikom kao instrumentom i razvojem harmonike kroz istoriju, Adriatica inspirisana ljepotom Jadranskog mora i Non Sospiro Alhambra, muzička rapsodija koja se sastoji iz 7 melodijskih motiva.







Nihad Hrustanbegović je rođen 1973. godine u Bosni i Hercegovini. Muzikom se počeo baviti kada je imao devet godina, u muzičkoj školi u Bijeljini. U petnaestoj godini nastavio je svoje obrazovanje u Tuzli.

Između 1988. i 1991. godine osvojio je pet nagrada, od kojih je tri osvojio kao solista. Muzičko obrazovanje, 1995. godine, nastavio je u Holandiji na ArtEz univerzitetu, gdje je diplomirao 2000., a magistrirao 2002. godine.

Svoj prvi album, pod nazivom "The Best of Concert Accordin", izdao je u martu 2007. Nihad Hrustanbegović sarađuje s brojnim umjetnicima, kao što su Al Di Meola, Grace Jones, The jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Corpus from Amsterdam i Mozes Rosenberg. Nedavno je proslavio veliki jubilej - 30 godina ljubavi između njega i harmonike.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice