TUZLARIJE - KULTURA

03.07.2013.
Bosanske pjesme u izvedbi ˝Slovenčica˝ u Ljubljani


Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu organizuje godišnji skup namijenjem druženju svih Slovenaca pod nazivom “Dobrodošli doma 2013“. Ove godine skup će okupiti različite organizacije koje djeluju u Republici Sloveniji kao i udruženja Slovenaca i njihovih potomaka koja djeluju u susjednim državama i po cijelom svijetu, sa ciljem da se osnaži poštovanje prema drugim narodima i kulturama, a takođe i da se prikaže bogatstvo slovenačkog kulturnog naslijeđa. Skup se održava u periodu od 03. do 07. jula 2013. godine u centru Ljubljane, na Kongresnom trgu.



Ženski zbor “Slovenčice” na ovom skupu, na poziv Ureda Vlade Republike Slovenije, predstavljat će Udruženje građana slovenačkog porijekla iz Tuzle. „Slovenčice“ će, pod rukovodstvom dirigentice Lejle Altumbabić, uz pratnju na harmonici Mirele Ibrahimović Mehanović, nastupiti u subotu, 6. jula 2013. godine sa slovenačkim i bosanskim pjesmama, a zajedno će nastupiti sa omladinskim Ženskim pjevačkim zborom „Kronce“ iz Novog Mesta.



Zajednički nastup pjevačkih zborova iz Slovenije i Bosne i Hercegovine odobren je i sufinansiran od strane Ureda Vlade Republike Slovenije.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice