TUZLARIJE - KULTURA

16.07.2013.
Cum grano salis 2013: Predstavljamo predložene romane
Mira Otašević: Zoja

13. Međunarodni književni susreti Cum grano salis, održaće se od 5. do 8. septembra 2013. godine u Tuzli. Selektori su članovima žirija predložili 13 romana za nagradu „Meša Selimović“. Nastavljamo sa predstavljanjem romana, treći preloženi roman selektorice za Srbiju, Ružice Marjanović je "Zoja", autorice Mire Otašević.

O romanu:
U tom rasponu, veoma svedenim jezikom markira sve ključne događaje političke istorije, kao i važne ličnosti i pojave kulturne istorije druge polovine 20. vijeka. Fragementarnom, a veoma čvrstom kompozicijom i jezgorvitim kazivanjem naratorka problematizuje fotografiju kao dokument, postavljajući pitanje etičnosti dokumentarne ratne fotografije, dok je umjetnička fotografija nesporna.

Fotografije koje se tiču istorijskih događaja i perioda prema kojima se savremeno društvo vrednosno i etički odredilo opisane su, dok su one nastale tokom rata u Sarajevu ponuđene kao sirov vizuelni materijal prema kome se naše društvo još uvijek, na žalost, nije jasno i nedvosmisleno odredilo.

U obimom nevelikom romanu razvijeni su kompleksni odnosi među likovima, na nivou krokija data vrlo precizna slika druge polovine 20. vijeka u kojoj se zlo pojavljivalo u različitim oblicima, pojedinci se sa njim borili u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta, ali kao društva nismo mnogo naučili, te se zlo perpetuira u mnogo novih a opet univerzalnih oblika. (Ružica Marjanović)

O autoru:

Mira Otašević je dramaturg iz Beograda. Bavi se teorijom književnosti i pozorišta, posebno područjem istorijskih avangardi. Objavila je knjigu multižanrovskih eseja Spojni sudovi (1980) i romane Magamal (Geopoetika, 1994), Ničeova sestra (Geopoetika, 1999), Beket i jastog (Geopoetika, 2005), Zmajevi od papira (Geopoetika, 2008) i Zoja (Geopoetika, 2012).

Osmrtnicama ba smrtovnice