TUZLARIJE - KULTURA

15.07.2013.
Cum grano salis 2013: Predstavljamo predložene romane
Ivančica Đerić: Nesreća i stvarne potrebe


13. Međunarodni književni susreti Cum grano salis, održaće se od 5. do 8. septembra 2013. godine u Tuzli. Selektori su članovima žirija predložili 13 romana za nagradu „Meša Selimović“. Nastavljamo sa predstavljanjem romana, drugi preloženi roman selektorice za Srbiju, Ružice Marjanović je "Nesreća i stvarne potrebe" autorice Ivančice Đezić



Ivanćica Đerić: Nesreća i stvarne potrebe
Odlično balansirana priča o dva naizgled odvojena života koja nepobitno razdvaja lična trauma i iskustvo raspada svijeta u kome se do tada živjelo. Naratorka kritički, uz suptilnu ironiju, vidi društvo u kome danas živi (Kanada) i pokušava da se odredi prema svijetu iz koga je prinudno otišla jer je zemlja u kojoj je živjela razorena. Propitujući sopstveno sjećanje, vezano za fiktivni topos Tromuk (zanimljiva simbolična etimologija) naratorka Ivančice Đerić na funkicionalan i zanimljiv način referira na ključna mjesta pop kulture nekadašnje zemlje (stripovi, slikovnice, muzika...).
Nema patetike u odnosu na svijet koga više nema, a koji već dvadeset godina postoji kao fikcija jedne genracije koja polako stari. Veliki broj književnih tekstova koji se bave sjećanjima na edenski prostor bivše zemlje ili traumtizovani svijet bivše zemlje, uglavnom ne usjpeva da pobjegne od patetike. Ivančica Đerić se zaustavlja ponekad na samoj granici, a povremene suptilne ironijske strelice koristi kao sredstvo odbrane od patetičnog lametniranja nad bivšim životom koji njena naratorka i voli i prezire.
Skoro isključivo bavljenje ljudima koji rat nisu željeli i pokušavali su da u njemu ne učestvuju, a čiji su životi razoreni i prinudno prebačeni u različite prostore od Adelaide, do Vankuvera, omogućava da se u prvi plan stavi lično preispitivanje i da se izbjegne stereotipizacija odnosa prema istorijskom iskustvu.
O autoru

Ivančica Ivana Ðerić rođena je 1969. u Sisku. Odrasla je u Prijedoru. Živjela je u Otavi, Vankuveru i Torontu.

Objavila je dvije zbirke pjesama i četiri romana.

Do saradnje sa kućom Rende, objavila je zbirku pjesama Otvorenost (1991, Matica srpska), te roman Zemlja u zrnu kafe (2003, Zograf).

Za Rende je objavila zbirku pjesama Sa moga prozora odličan je moj život (2009), te romane Bosanci trče počasni krug (2006), Priručnik za zločin (2008), i Nesreća i stvarne potrebe (2012). Bosanci su nominovani za Ninovu nagradu 2007. godine. Roman Nesreća i stvarne potrebe uvršten je u najuži izbor za NIN-ov roman godine, među šest najboljih romana 2012. Roman je dobitnik nagrade Biljana Jovanovic za 2012 godini. a u 2013. predložen je i za književnu nagradu Meša Selimović.

Poezija Ivančice Đerić prevođena je na poljski i slovenački.


Pripremila: S.Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice