TUZLARIJE - KULTURA

18.07.2013.
˝Dani Sv. Ilije u Zenici˝
Djela Međunarodne likovne kolonije Breške predstavljena u Zenici


Muzej grada Zenice upriličio je, u utorak 16. srpnja, u svojoj umjetničkoj galeriji selektvnu izložbu djela Međunarodne likovne kolonije „Breške“. Izložba je održana povodom jedinstvene manifestacije „Dani Sv. Ilije u Zenici“.



Izložbu je otvorio direktor Muzeja Adnadin Jašarević koji je izrazio zadovoljstvo što je sadašnji župnik u Zenici, a bivši gvardijan u Tuzli, fra Zdravko Anđić, doveo u ovaj grad ovakva eminentna likovna djela koja su nastala tijekom proteklih 14. godina koliko se Međunarodna likovna kolonija održava.


Fra Zdravko Anđić zahvalio se HKD Napredak Tuzla i predsjedniku Nikoli Čiči što se veza između njega i Tuzle nije prekinula i što ih opet povezuje kultura i umjetnost kojoj su i dok su bili u Tuzli zajednički bili posvećeni. Na ovaj način, umjetnost je zapravo, povezala dva bosanskohercegovačka grada.



Tijekom otvorenja izložbe Aleksandar Marković, akademski slikar iz Tuzle, podsjetio je na značaj Međunardone likovne kolonije Breške za sve umjetnike, ne samo u BiH, već i van granica BiH. Prema njegovim riječima, ovo nije samo Kolonija na kojoj nastaju vrhunska umjetnička djela, već Kolonija koja je povezala umjetnike iz zemalja regije koji sada zajedno doprinose da umjetnost sve življe djeluje i obogaćuje.


Djela Međunarodne likovne kolonije Breške, kojih ima oko šest storina, več neko vrijeme putuju diljem BiH, pa su tako stigla i u Zenicu na radost brojnih građana ovog grada, ljubitelja umjetnosti. Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča zahvalio se Zeničanima na dobrodošlici i podsjetio ih da su dobili za župnika jednog velikog čovjeka, fra Zdravka, koji je nesebično sudjelovao u izgradnji i promociji umjetnosti u Tuzli. Izrazio je nadu i zaželio im da tu svoju misiju veličanja umjetnosti fra Zdravko nastavi širiti i u Zenici.

Izložba u Muzeju grada Zenice ostaje otvorena do 20. srpnja.

Osmrtnicama ba smrtovnice