TUZLARIJE - KULTURA

15.08.2013.
Otvorena izložba:
˝Ex-Yu rock scena˝ u objektivu Milomira Kovačevića


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u okviru 5. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih "Kaleidoskop", otvorena je izložba fotografija "Ex-Yu rock scena" autora Milomira Kovačevića Strašnog. Ljubiteljima umjetnosti autor se predstavio sa 68 crno-bijelih fotografija na kojima je zabilježio nastupe najznačajnijih bendova i pjevača bivše Jugoslavije.



- Na izložbi sam prikazao bogastvo ex-yu rock scene i sve manje-više poznate rock zvijezde, a i poneku pop. To je bilo nešto što je ujedinjavalo ljude i ljubitelje muzike na našim prostorima. Naravno, izložba pokazuje i Sarajevo koje je imalo više nego bogatu scenu i bilo otvoreno da ugosti sve grupe iz drugih gradova – kazao je Milomir.



Posjetioci izložbe su mogli da pogledaju fotografije koje su nastale na koncertima u Sarajevu do rata, a na njima su, između ostalih, Električni orgazam, Dado Topić, Dino Merlin, Tifa, Arsen Dedić, Johny Štulić, Brega, Bebek, Josipa Lisac, EKV I tako dalje. Izložba ostaje otvorena do 1.septembra.















Međunarodni festival "Kaleidoskop" otvoren je 13. augusta izložbom radova studenata ALU Sarajevo "Product Design“ koja će biti otvorena za posjetioce tokom svih dana festivala.

Također, u okviru ovog festivala realizira se i program Art market, koja predstavlja malu tržnicu kreativnosti umjetnika iz Tuzle, na kojoj posjetioci imaju priliku da pogledaju i kupe ručno izrađene predmete.

Pored ovog, zapaženi su i drugi sadržaji festivala, kao što su radionice, instalacije, predstave, kao i bogat muzički program.

Festival će biti zatvoren 18. augusta

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice