TUZLARIJE - KULTURA

14.08.2013.
Performansom mladih umjetnika
Otvoren Međunarodni festival umjetnosti mladih ˝Kaleidoskop˝


Izložbom djela studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva pod nazivom ˝Design, Light and Music˝, Luminious Synergy (Light art show), te koncertom Edvard Bishof Quinteta iz Švedske čiji je član rođeni Tuzlak, u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, otvoren je peti Međunarodni festival umjetnosti mladih ˝Kaleidoskop˝.



Ovaj Festival, koji unazad nekoliko godina okuplja brojne mlade kako iz našeg grada i zemlje, tako i šire, nastao je sa ciljem obogaćivanja kulturnog sadržaja tokom turističke sezone u Tuzli, te da podrži razvoj kreativne industrije i kulturnog turizma u gradu.

Više o festivalskim aktivnostima kazao nam je Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla i Edvard Bishof, jedan od učesnika.











Nakon svečanog otvaranja Festivala, publika je uživala u koncertu Edvard Bishof Quinteta. Inače, Edvard Bishof Quintet je rezultat dugogodišnjeg prijateljstva članova benda i njihove bezuslovne ljubavi prema muzici. Rođeni Tuzlak, Edvard je zadnju trećinu života proveo u Švedskoj, gdje se aktivno bavi muzikom, a sa ovim izvanredno talentovanim skandinavskim muzičarima se upoznao na muzičkoj akademiji u Malmeu, gdje su zajedno studirali jazz. Nakon studija su nastavili sarađivati, svirajući u sklopu različitih muzičkih projekata, uglavnom na području Švedske i Danske. Osjećajući potrebu da svojim novim pjesmama udahne život, Edvard je oformio kvintet u jesen 2012. godine.

- Sama činjenica da po prvi put sviram sa svojim `švedskim bendom´ u BiH, je dovoljan razlog da ja budem jako sretan, a da se to događa preko Kaleidoskopa, i to Festivala koji se već peti put dešava u mom rodnom gradu - kazao je Edvard.





Publika će tokom trajanja Festivala imati priliku još uživati u koncertu gitariste Sanela Redžića, izložbi Milomira Kovačevića Strašnog, te u nekoliko radionica iz oblasti grafičkog dizajna, hip-hopa, grafiti umjetnosti i savremenog plesa, kao i mnogim drugim programima. Svi zainteresovani imat će priliku prisustvovati i radionicama Urban Echo Teama koje će držati mlada violinistkinja Meliha Hadžić.

Svakog dana Festivala u periodu od 10:00 do 20:00 sati, na Trgu kod Ismeta i Meše, bit će upriličen Art market, koji je i tokom trajanja prethodnog Festivala bio veoma posjećen.

U sklopu muzičkog programa, na koncertima u parku kod Muzičke škole, pored tuzlanskih bendova predstavit će se i gosti iz regiona pri čemu se izdvajaju koncerti Hladnog Piva, grupe Van Gogh i splitskog hip-hop sastava “Dječaci”. Tokom tri koncertne noći (15., 16. i 17. august) ukupno će se predstaviti 11 bendova.

Posjetitelji Festivala, imat će priliku uživati i u popodnevnim zabavama koje će se održavati na plaži Panonskog jezera.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice