TUZLARIJE - KULTURA

17.08.2013.
Počeo 19. SFF
Svijet filma u Sarajevu

Najveća filmska smotra regiona, a svakako najbitnija u našoj zemlji sinoć je svečano otvorena. Sarajevo Film Festival, naš 19. SFF, ove godine je otvoren projekcijom bh. filma Epizoda u životu berača željeza reditelja Danisa Tanovića.



Prije svečane projekcije koja je upriličena u Narodnom pozorištu, nezaobilazna je bila šetnja zvanica crvenim tepihom praćena bljeskom bliceva i pod budnim okom brojnih reporterskih ekipa iz cijeloga svijeta.






Sudeći prema bitnim osobama za koje je projekcija u narodnom pozorištu upriličena, film je zanimljiv političarima podjednako kao i regionalnim dokoličarima, kreatorima i fimskim umjetnicima.






Ovogodišnji Sarajevo Film Festival publici će ponuditi 214 filmova iz 59 država, od čega se za nagradu takmiči devet igranih, 10 kratkih i 22 dokumentarna filma.







Domaćin večeri otvaranja bila je bh. glumica Marija Pikić koja je zajedni sa direktorom Festivala Mirsadom Purivatrom podsjetila da je film postao toliko društveno angažovan da je pitanje da li se on sada bavi prikazivanjem stvarnosti, njenom refleksijom ili je njen sastavni dio.


Na ceremoniji otvaranja SFF-a dodjeljena je nagrada Počasno Srce Sarajeva i to izuzetno bitnom redatelju Béla Tarru, čiji filmovi imaju snažan uticaj na omladinu jer se često bave pitanjem otuđenosti i morala. Njemu pripadaju i pohvale za izraženu podršku bh. filmskom festivalu od samog početka zbog čega je i sam Tarr rekao da mu ova nagrada mnogo znači.







Da je SFF bitan događaj u region svjedoči i činjenica da za njim vlada veliko interesovanje među strukom, ali i akreditovanim novinskim ekipama koje žele izvještavati u svemu što se dešava u svijetu filma na Balkanu. Zato se i pored izrazito smanjenog budžeta za organizaciju SFF-a, ekipa koja stoji iza njegove organizacije pobrinula da se to ne odrazi na mogućnost upoznavanja talentovanih filmadžijama sa ljudima iz filmske industrije na gala prijemu organizovanom prve večeri.





A Sarajevo živi svoj festival. Nema sumnje da će narednih deset dana Sarajevo posjetiti brojni turisti, da će se uspostaviti brojni kontakti i da će takva poznanstva izroditi neka nova filmska ostvarenja na koja ćemo biti ponosni.


B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice