TUZLARIJE - KULTURA

12.06.2005.
Kultura
Peti tuzlanski književni susreti
U tuzlanskom hotelu Bristol u subotu su zvanično otvoreni Peti tuzlanski književni susreti Cum grano salis, koji polako, ali sigurno, postaju jedan od prepoznatljivih događaja kad su posrijedi književne manifestacije u BiH i regionu.

Susrete je zvanično otvorio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, koji je umjesto uobičajenog govora koji se očekuje u ovakvim prilikama, prisutne upoznao sa onih što će dešavati u naredna tri dana, pri tome posebno akcentirajući održavanje okruglih stolova posvećenih Midhatu Begiću i Dervišu Sušiću. A kao najznačajniji događaj podvukao je dodjelu nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2004. godini na govornom području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a ime nagrađenog će biti poznato u nedjelju na svečanosti dodjele nagrade, što se u Tuzli s nestrpljenjem očekuje. (Nagrada Meša Selimović se sastoji od mastionica i pera, rad je akademskog kipara Pere Jelisića, a novčani iznos joj je 5.000 KM).

Ono što će dati posebnu notu ovim susretima su izdavači, koji su tuzlanskim čitateljima ponudili svoja izdanja po znatno nižim cijenama od uobičajenih (radi se o izdavačkim kućama: VBZ iz Hrvatske i Ganeša kult iz Srbije, zatim Zoro, TKD Šahinpašić, Bosanska riječ, RS Tuzla i University press iz BiH). Načelnik Općine Imamović pozvao je pisce i izdavače na druženje i da se što bolje međusobno upoznaju.

Mastionica i pero

Grad Tuzla koji je dugo vremena imao imidž jedino i isključivo rudarsko-industrijskog naselja, odnosno čekića i krampe, posljednjih godina postaje prepoznatljiv po mnogobrojnim kulturnim manifestacijama i događanjima. Tuzla je po svom kulturno-istorijskom naslijeđu i grad mastionice i pera (treba se prisjetiti pisaca iz prethodnih stoljeća poput Stjepana Matijevića i Hevaija Uskufija, najvećeg romanopisca na Balkanu Meše Selimovića, akademika Derviša Sušića, zatim prvog akademskog slikara u BiH Đorđa Mihajlovića, prve žene slikarke Adele Ber, Haima Pinte, jednog od najvećih slikara Meksika, Kristijana Krekovića proslavljenog i u Španiji i Južnoj Americi, Ismeta Mujezinovića, jednog od najvećih slikara 20. stoljeća… Tuzla je i grad sa najstarijim teatrom u BiH).

Kad se sve to uzme u obzir, razumljive su riječi načelnika Općine Imamovića: “Imamo puno pravo da kao grad, između ostalog, Meše Selimovića, ustanovimo i nagradu Meša Selimović. Ovo je dobro za cijeli region. Mi smo svima kazali: da li mi govorimo istim jezikom? Niko nije mogao dati negativan odgovor. Dakle, mi govorimo istim jezikom. Da li taj jezik nazivamo različitim imenima? Da. Da li su prostori BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore jedan govorni prostor? Da. Da li onda možemo ustanoviti nagradu za taj jedan govorni prostor? Možemo. Meni je posebna čast, jer roman je, mnogi kažu, velika matura književnosti, što smo mi postali gospodari nagrade koja je upravo to.”

A članovima žirija, predsjedava mu Ivan Lovrenović, a tu su i Enver Kazaz, Nedžad Ibrahimović, Bogoslav Zelinski, profesor slavistike iz Poljske i Sven Menslend, profesor slavistike iz Norveške, neće biti nimalo lagan posao da među pet romana (u konkurenciji su romani Šumski duh Gorana Samardžića i Knjiga o Tari Zdenka Lešića iz BiH, Hansenova djeca Ognjena Spahića iz Crne Gore, Kiša i hartija Vladimira Tasića iz Srbije i Snajperist Suzane Abspoel Đođo iz Hrvatske) izaberu najbolji.

Mladi Evrope i Mediterana

Zbog lošeg vremena organizatori Susreta JU Dom mladih Tuzla i Općina Tuzla donijeli su odluku da se sva dešavanja sa Sonog trga premjeste u Hotel Bristol, pa je prvoga dana na programu bilo i predstavljanje izdavača. Naravno, u njihovo ime se prisutnima obratio i predsjednik Zajednice izdavača BiH Ibrahim Spahić, koji je gradu Tuzli čestitao na kandidaturi za ulazak u članstvo u najveću asocijaciju umjetnika do 35 godina Mladi Evrope i Mediterana. Asocijacija broji 21 zemlju i ima uključena 75 grada. I ove godine od 18. do 29. septembra u Napulju će biti održano 12. bijenale pod imenom Strasti, a iz Tuzle na njemu sudjeluje ansambl Narodnog pozorišta Tuzla sa predstavom Kokoš u režiji Tanje Miletić-Oručević. Osim Tuzle, i Banja Luka, Sanski Most, te Alternativna grupa mladih iz Mostara, kandidirani su za ulazak u članstvo u ovu asocijaciju.

Direktor jedne od najvećih izdavačkih kuća u BiH Taib Šahinpašić, na svečanosti otvorenja Susreta, istaknuo je dva najveća projekta u BiH kad je knjiga posrijedi Bijenale i sajam knjige, kojima se, evo, pridružuju po svojem značaju i Tuzlanski susreti.

Koincidencija

Po čemu će ovogodišnji Tuzlanski književni susreti biti specifični, upitali smo Jasmina Imamovića:

“Po predstavljanju izuzetno angažiranog izdavača iz Zagreba, koji je i prošle godine otvorio i knjižaru u Tuzli - VBZ Meša Selimović. Specifično je to što je urednik izdanja VBZ Miljenko Jergović, naš pisac, i što je odabrao da u ovoj godini bude objavljen jedan od romana Derviša Sušića Hodža strah, a da nisu ni znali da mi ove godine obilježavamo 80 godina od rođenja tuzlanskog i bh. akademika i pisca Derviša Sušića. To je jedna lijepa koincidencija”.


Danas

10 sati - Šetalište Slana banja: Revijalna utakmica: Selekcija Književnih susreta - FK Sloboda veterani;

12 sati - Hotel Bristol: predstavljanje izdavača;

13 sati - Kuća Plamena mira: okrugli stol Midhat Begić - Interkulturna saradnja i istraživanja u savremenim južnoslavenskim književnostima;

17 sati: Knjižara VBZ Meša Selimović: promocija Ante Tomić veliki shoping.

21 sat - Narodno pozorište Tuzla: ceremonija dodjele nagrade “Meša Selimović”

Priredio(la): tz / oslobođenje                


Osmrtnicama ba smrtovnice