TUZLARIJE - KULTURA

20.08.2013.
Za književnu nagradu: Meša Selimović u konkurenciji romani
˝Dugovečnost˝, ˝Belladonna˝, ˝Planet Friedman˝, ˝Odlaganje, parezija˝ i ˝Karnera˝


Program književnih susreta Cum grano salis, koji se u Tuzli održavaju početkom septembra, još nije utvrđen ali se zna da će biti omaž jučer preminulom Mirku Kovaču, jednom od dobitnika nagrade „Meša Selimović“, te prisjećanje na Miroslava Krležu (1893 – 1981), Ivana Gorana Kovačića ( 1913-1943) i Ćamila Sijarića (1913 - 1989) u povodu godišnjica rođenja, kao i predstavljanje prošlogodišnjeg najboljeg romana "Knjiga o Uni" autora Faruka Šehića.



To su neke od novina ovogodišnjih književnih susreta koje je saopštio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović na današnjoj press konferenciji, a zatim je predsjednik žirija Hadžem Hajdarević saopštio koji romani su ušli u izbor za nagradu.

Prema riječima predsjednika žirija, odluka nije bila laka, on i članovi žirija Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić, imali su težak zadatak da nakon što su pročitali svih 13 nominiranih romana izbor suze na njih pet.

To su romani:
Svetislava Basara: "Dugovečnost"
Daša Drndić: "Belladonna"
Josip Mlakić: "Planet Friedman"
Andrej Nikolaidis: "Odlaganje, parezija" i
Milorad Popović: "Karnera"

Nagrada "Meša Selimović" će biti dodijeljena na 13. Međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" koji će se održati od 5. do 8. septembra 2013. u Tuzli.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice