TUZLARIJE - KULTURA

19.08.2013.
Dobitnik nagrade ˝Meša Selimović˝ 2008. godine za roman ˝Grad u zrcalu˝
Preminuo književnik Mirko Kovač (74)


Mirko Kovač (74), jedan od najvećih južnoslovenskih pisaca našega doba, dobitnik književne nagrade "Meša Selimović" 2008. godine za roman "Grad u zrcalu", umro je danas u Rovinju.



Mirko Kovač (rođen u Petrovićima, Banjani, 26. decembra 1938.), Crnogorac po rođenju, živio u Beogradu, pa u Rovinju, ostvario se u krugu najdarovitije generacije srpske i jugoslovenske književnosti druge polovine dvadesetoga vijeka (Kiš, Kovač, Pekić, Bulatović, David).

Našavši u poznim godinama dom u Istri, u Hrvatskoj, sebe je smatrao crnogorskim, hrvatskim, srpskim i bosanskim piscem, na taj način, s jedne strane suprotstavljajući se nacionalnoj histeriji i isključivosti koja je bješnjela regionom, a s druge strane uvažavajući realnost isprepletenosti bliskih naroda i književnosti. Takav je bio i Kovačev književni jezik – svoj majstorski osjećaj za jezik naslanjao je na tradiciju i život svih jezičkih standarda na prostoru jednog, četvoroimenog jezika, što su mu nacionalisti i malograđani “svih boja” žestoko zamjerali.

Dramaturg po vokaciji, autor je mnogobrojnih romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, TV-drama. Napisao je i scenarije za neke od najuspješnjijih filmova hrvatske kinematografije poput Lisica, Okupacije u 26 slika, Pada Italije...

Prvu knjigu proze "Gubilište" izdao je 1962. godine i od tada niže zapažena djela. Mnogobrojne nagrade osvajo je romanom "Ruganje s dušom" te "Vratima od utrobe" koji mu je donio NIN-ovu nagradu (1978). Uslijedili su i "Uvod u drugi život", "Kristalne rešetke" te hvaljeni i nagradom "Meša Selimović" nagrađeni "Grad u zrcalu".

Nedavno su mu objavljena Sabrana djela u 12 tomova, a njegove knjige prevedene su na više desetaka jezika.

Vezani tekst:
Nagrada romanu ˝Grad u zrcalu˝ Mirka Kovača

Osmrtnicama ba smrtovnice