TUZLARIJE - KULTURA

19.08.2013.
Uspješno okončana manifestacija ˝Dani Velike Gospe - Župa Breške 2013˝

U Breškama je od 6. do 15. kolovoza održana manifestacija "Dani Velike Gospe - Župa Breške 2013". Manifestacija se održava treću godinu za redom, u organizaciji Udruge Društvo Breščana i Župe Breške, u povodu patrona. Tijekom manifestacije održani su brojni edukativni, kulturni, zabavni, sportski sadržaji u Doknju, Gornjoj Obodnici i Breškama.



Manifestacija je započela igrama bez granica na sportskom terenu u Doknju, u kojima su pored domaćih sudjelovali i skauti iz Firence. Narednog dana upriličena je prezentacija o mogućnostima razvoja seoskog turizma i proizvodnje zdrave hrane na području brežačkog kraja, zatim izložba unikatnih vezenih predmeta, stolnoteniski turnir, predavanje iz zdravstva, promocija knjiga Šime Ešića i drugih autora u izdanju IK Bosanske riječi, mala škola slikanja koju je vodio akademski slikar Boris Pejić. Uoči samog blagdana Velike Gospe 14. kolovoza održana je smotra folklora na kojoj su, pored domaćina nastupiti Izvorna folklorna grupa "Sloga" iz Guče Gore, Zavičajni klub "Žeravac" iz Slavonskog broda, KUD "Pejo Marković" Lipnica, Udruga mladih Dubrave - Par Selo.



Na blagdan Velike Gospe, zaštitnice župe Breške, nakon misnog slavlja koje je predvodio prof fra Miro Jelečević, u crkvenom dvorištu uslijedilo će narodno veselje, uz svirku izvorne skupine Tradicija. U Domu kulture priređena je izložba rukotvorina brežačkog kraja. Također, tijekom manifestacije bila je otvorena tkaonica, gdje su se zainteresirani mogli upoznati sa osnovama ovog starog zanata.



Ove godine po prvi puta za blagdan Velike Gospe priređena je i izložba slika nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji koja se četrnaest godina održava u Breškama.

Podršku Društvu Breščana i Župi Breške u organizaciji, ove godine pružili su HKŠD "Dokanj", KUD Sveti Ilija Dokanj, Kulturna zajednica Stara Majevica, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla, Udruženje poljoprivrednika TK.

Pored navedenih manifestaciju su pomogli i Osnovna škola Breške, Pivara Tuzla, Brčko Gas Osiguranje, Laser, Matisa, Farma Stojak d.o.o. STR Fiks, HDZ BiH Tuzla i ŽO HDZ BiH Soli, Pogrebne usluge Himmel, Cvjećara Florami, Voker d.o.o., Ivica Mrkonjić, Restoran Panorama, Mihad Hidanović, Pašaga Hidanović i drugi.



Najveće molitvište Gospe u Tuzlanskom kantonu je u Breškama. Duhovna priprava za proslavu blagdana traje devet dana kroz pobožnost Gospi i pjevane mise. U dane velike gospe Breške pohodi i do 20.000 hodočasnika.

S.N.

Osmrtnicama ba smrtovnice