TUZLARIJE - KULTURA

19.08.2013.
Premijerom predstave „Dimmi dove ti nascondi“ završen ˝Kaleidoskop˝


Članovi plesne grupe "Motus Danza" iz Siene (Italija), sinoć su premijerno izveli predstavu „Dimmi dove ti nascondi“ (Reci mi gdje se kriješ) u Narodnom pozorištu Tuzla, čime je ujedno završen peti po redu Festival "Kaleidoskop".



Plesna predstava govori o uticaju krize i nesreće na ljude. Plesači Veronica Abate, Martina Adricoli, Andre Alma, Maurizio Cannalire i Simona Gori, izveli su predstavu koja se sastoji od osam dijelova, tijelima dočaravajući priču o kriznom, traumatičnom iskustvu, koje u globalnoj eri komunikacije dolazi do ljudi širom svijeta. Zanimljiva priča o uticaju krize na socijalne veze te o nastojanju pamćenja i lošeg da se ne bi ponavljalo.

Na pripremljenim fotografijama i video zapisu, može da se vidi s koliko truda i vještine plešu gosti iz Italije.



















MOTUS je rezidentna plesna grupa Opštinskog teatra u Sieni. Nastali su 1991. godine, po ideji Simone Cieri, balerine i koreografkinje klasičnog obrazovanja, koja je naknadno prešla na savremeni, odnosno moderni način izražavanja. Njihov rad podržava i Regija Toskana, kao i Opština Siena, a priznati su i kao Ustanova za socijalnu promociju. Grupa je povezana sa Nacionalnim udruženjem za ples i savremenu umjetnost (ADAC) i članica je Međunarodnog vijeća za ples pri UNESCO-u.









Sala Narodnog pozorišta nije bila puna, ali oni koji su bili nagradili su aplauzom profesionalne plesače sastava „Motus“.

Koreografija: Simona Cieri, kostimi: Marco Caboni

S.M./S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice