TUZLARIJE - KULTURA

25.08.2013.
Foto / Video reportaža
Počela manifestacija „Srebrenik otvoreni grad umjetnosti 2013“

Srebrenik će narednih sedam dana biti centar kulturnih događaja na području Tuzlanskog kantona, s obzirom da je u ovome gradu podno Majevice kao i svake godine organizovana sada već tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija "Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik 2013".



Prema riječima Sanela Buljubašića, načelnika opštine Srebrenik, ova manifestacija se održava od 1977. godine i tokom sedam dana koliko traje, Srebrenik posjeti veliki broj kako domaćih tako i stranih turista.



- Stari grad Srebrenik je jedan od najočuvanijih spomenika i predstavlja bitnu stavku kada je u pitanju turistička ponuda našeg grada, na čijoj strategiji razvoja svakodnevno radimo. U budućnosti planiramo da pravimo sadržaje oko same trvrđave. Svi putevi koji vode do nje, govore da je život u ranijem periodu bio ne samo na tvrđavi, nego i oko nje. Zapravo, takva ponuda u svijetu je hit, zato i mi planiramo da se razvijamo u tom pravcu, kazao je načelnik za naš portal.



Poseban umjetnički i životni impuls Starom gradu Srebreniku dao je sam čin svečanog otvorenja, koji je po prvi puta održan na lokalitetu „Čekrk“, koji daje novi ugao pogleda na tvrđavu, te novu dimenziju posjete Starom gradu. U sklopu otvorenja manifestacije upriličena je muzičko-scenska izvedba pod nazivom "Mušanov san“, za koju scenario potpisuje Sadil Mehmedović, koji je uz Dženanu Džanić dio režiserskog tima. Svemu tome je prethodilo mnogo zanimljivih sadržaja za sve goste. Tako su posjetioci bili u prilici da pogledaju zurlaše, sazlije, kulturno-umjetnička društva, članove plesne škole „Rebus“, izložbu tradicionalnih zanata, te nadmetanja u raznim disciplinama.

















Mirza Ibrišimović, direktor Javne ustanove Centar za kulturu i informisanje opštine Srebrenik, kazao nam je nešto više o programskom sadržaju manifestacije koja je pred nama.



- Iako je teška finansijska situacija, uspjeli smo da ponudimo bogatiji kulturno-zabavni program. Novina je da smo ove godine manifestaciju otvorili na lokalitetu „Čekrk“, s ciljem da svima pokažemo da prostor kulturnog spomenika koji ima ovaj grad zavređuje više pažnje, ali i pruža mogućnost dužeg boravka oko Starog grada. Pored tradicionalne saradnje sa gradom Vinkovci (Hrvatska), Srebrenik ove godine otvara saradnju i sa Brčko Distriktom i Belim Manastirom, koji će se u narednim danima publici predstaviti sa kulturno-zabavnim programom. Također, biće održan koncert sevdaha, zatim će koncertom publiku počastiti i estradna zvijezda u usponu Mirza Selimović. Za svakoga po nešto, od likovnih umjetnosti, preko živopisnih narodnih rukotvorina, recitala, glume, muzike..., rekao je Ibrišimović.



















Program manifestacije „Srebrenik otvoreni grad umjetnosti 2013“

Nedjelja, 25.august - Predstava za djecu „Put po svijetu“ Beli Manastir, u 19 časova.

Ponedjeljak, 25.august - Promocija knjige „Pamćenje života, ljudi i događaja“ autora Ede Muftića. U 19 sati počinje veče sevdaha u organizaciji i izvedbi Udruženja „Sevdah koncept“ iz Srebrenika i njihovih gostiju.

Utorak, 27. august - Od 19 sati koncert Mirze Selimovića i prijatelja „Poklon svome gradu“.

Srijeda, 28. august - Od 19 sati koncert orkestra „Balsika“ Tuzla.

Četvrtak, 29. august - Od 19 sati „Veče Brčko distrikta BiH“.

Petak, 30. august - Od 18 sati izložba grafika iz fundusa galerije BiH (Dragulj, Tikveša, Hozo). Isto veče od 19 sati „Vinkovačko veče“.

Subota, 31. august - Od 19 sati „Djeca pjevaju i slikaju svome gradu“.

Nedjelja 01. septembar - Od 19 sati veče uz BZK „Preporod“ Srebrenik, KUD „Mehmed Ibrahimović Srebrenik, „Gradski folklorni ansambl“ Srebrenik i Udruženje „Stara sinija“ Gornji Hrgovi.

Svi kulturni sadžaji održavaju se na ljetnoj pozornici Doma kulture Srebrenik.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice