TUZLARIJE - KULTURA

31.08.2013.
Ljeto u Tuzli
Održan koncert Ansambla ˝Iskre˝


Da kvalitet u interpretaciji pjesama ni ove godine nije izostao, još jednom su pred publikom pokazale i dokazale članice ansambla „Iskre“. Koncert koji su „Iskre“ poklonile svojim sugrađanima upriličen je na platou Trga slobode, a inače je treći po redu koji je održan u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“.



Pod dirigentskom palicom profesorice Bahire Hodžić, članice hora su se predstavile sa šarolikim repertoarom, koji je obuhvatio veliki spektar horskih kompozicija. Kao gosti nastupili su članovi Tamburaškog orkestra "Zlatne strune" iz Tuzle.









Nije iznenađujuće ako kažemo da iza tako dobre izvedbe stoje sati i sati vježbanja, međutim članice Iskri ističu da im rad u ovom ansamblu predstavlja istinsko zadovoljstvo.

- Redovno održavamo probe, vježbamo, ulažemo zapravo veliki trud i rad, a rezultat onda ne izostane. Sve članice ansambla su tu zbog ljubavi prema muzici, a nakon toga dolazi sve ostalo. Koncerti u sklopu ove manifestacije su poklon našem gradu i svima koji prate i cijene naš rad, kazala je Azra Bektašagić, članica Iskri.





Inače, vokalni ansambl Iskre iz Tuzle osnovan je 1974. godine na inicijativu nekadašnjeg rukovoditelja prof. Slavka Jovića, kompozitora i profesionalnog umjetničkog aranžera. Rad ansambla prekinut je tokom rata, a 2004. godine ponovo je nastavio s radom. Iskre su svoju i slavu Tuzle pronijele širom BiH, dijelom bivše Jugoslavije i po svijetu. Danas ansambl ima 22 članice i djeluju u sklopu umjetničke sekcije Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

S.P.





Osmrtnicama ba smrtovnice