TUZLARIJE - KULTURA

28.08.2013.
Foto / Video
Tuzlanska BalsiKa u Srebreniku


Manifestaciju „Srebrenik otvoreni gradi umjetnosti 2013“ oplemenio je i cjelovečernji koncert orkestra BalsiKa iz Tuzle. Riječ je o međunarodnom ansamblu mladih koji izvodi tradicionalne pjesme naroda jugoistočne Evrope.



Saradnja između orkestra BalsiKa i srebreničkog Doma kulture započela je prije dvije godine kada su Tuzlaci prvi put nastupili na ovoj manifestaciji.

- Ovogodišnji nastup orkestra BalsiKa iz Tuzle prilika je da građani Srebrenika i gosti iz drugih opština pogledaju jedan interesantan program mladih entuzijasta koji ono što urade, u muzičkom smislu, bude zaista kvalitetno, kazao je Amir Husarić, organizator kulturnog programa u Centru za kulturu i informisanje Srebrenik.



Na koncertu u Srebreniku orkestar je izveo tradicionalne pjesme jugoistočne Evrope aranžirane i pripremljene za različite instrumente od jednostavnih do težih dionica što pjesme čini pristupačnima i mladima sa malo muzičkog iskustva. Inače, članovi orkestra sviraju violine, gitare, klavir, saxofon, flautu, udaraljke, harmonike i klarinet. BalsiKa je projekat muzičara iz Francuske i Tuzle starosne dobi do 23. godine. Dakle, tu ima osnovaca, srednjoškolaca, ali i nekoliko studenata. Sve su pokrenuli gospođa dr. Ourrisson Perrette i profesor gitare u Strazburu Jean-Claude koji radi sa mladim muzičarima u Francuskoj, te gitarista Nedim Tinjić iz Tuzle. Postoje već šest godina i, kako kažu, zadovoljni su dosadašnjim radom.

















Kada su u pitanju ostali sadržaji manifestacije „Srebrenik otvoreni grad umjetnosti 2013“, publika će svakako imati razloga da uzme aktivno učešće u programu koji im grad poklanja.



- Obzirom da je budžet ove godine zaista minimalan, uložili smo velike napore kako bi napravili bilo kakav program. Međutim, i ovaj puta se ispostavilo tačnim da kada nedostaje novca entuzijazam malo poraste i rezultati prevaziđu očekivanja. Tako već sutra imamo nastup gostiju iz Brčko Distrikta, a nastavljamo sa gostima iz opštine Vinkovci (Hrvatska) koji su naši tradicionalni gosti. Na kraju programa, 1. septembra, imamo jednu kombinaciju udruženja građana iz Srebrenika, koji se bave folklorom i muzikom. Mislim da su svi programi interesatni i da građani Srebrenika zaista imaju u čemu uživati - dodao je Husarić.



Uspješnim koncertom u Srebreniku potvrđeno je da ideja samog projekta BalsiKe, a to je povezivanje mladih ljudi iz različitih zemalja, različitih godina i konfesija, opstaje.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice