TUZLARIJE - KULTURA

07.09.2013.
Međunarodni festival poezije i kratke priče Duško Trifunović
Tuzlak Saša Simić jedan od laureata

Tuzlak Saša Simić osvojio je prvo mjesto u kategoriji do 30 godina za kratku priču „Magično mjesto“ na upravo završenom Sedmom međunarodnom festivalu poezije i kratke priče „Duško Trifunović“ u Novom Sadu.



- U jakoj konkurenciji sam osvojio prvo mjesto i presretan sam zbog toga. Priča govori o zamišljenom magičnom mjestu u koje svako može da ode. Nagrada mi znači puno jer se pisanjem bavim veoma dugo, a to je ujedno i potvrda da dobro radim i poticaj da nastavim dalje – rekao je Saša za Tuzlarije.

Tuzlanski pisac Nihad Mešić River u recenziji Sašine priče je napisao „Ovo je Oda ljubavi, čežnje, maštanja i nježnosti. Vodi nas na put na kome čitalac upoznaje dušu pisca i navija za njegovu ljubav. Blago erotski opisi doprinose osjećaju nježnosti koje pisac prenosi svakom čitaocu koji zna voljeti. Magično mjesto je ono kojem svako ljudsko biće teži, ono mjesto gdje se nalazi čista ljubav“.

Inače, festival je organizovan u čast pjesnika koji je rođen u našoj zemlji, u Sijekovcu kod Broda, a koji je poslije 1992. godine živio u Novom Sadu. Zanimljivo je da organizaciju potpisuju ljudi koji za sebe kažu da rade „nezavisno od politike, moći, novca, seksa i nasilja, a sve u cilju da se povrati dostojanstvo književnosti i umjetnosti, ne tražeći niti dobijajući novac od ministarstva kulture grada Novog Sada, ni ministarstava pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, niti evropskih ni svjetskih fondova, niti vladinih i nevladinih organizacija niti pojedinaca, iako bi ih mogli dobit".

Sve ovo je dokaz da umjetnost uvijek nađe način da se izbori sa birokratijom u cilju promovisanja pravih društvenih vrijednosti. Stoga smo ponosni što je naš sugrađanin jedan od laureata ovog festivala.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice