TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2013.
Cum grano salis 2013
Promoviran roman ˝Princ vatre - Sabrane i druge pripovjetke˝ Filipa Davida



Filip David
Više nego o najnovijoj knjizi Filipa Davida "Princ vatre – Sabrane i druge pripovjetke", na promociji organizovanoj u Ateljeu Ismet Mujezinović govorilo se o samom Filipu Davidu kao jednom od intelektualaca koji su se žestoko protivili politici Slobodana Miloševića.

Jedan od promotora, Mile Stojić, pročitao je šta je Filip David napisao početkom 1992. godine.

Gospodari naših života i naših sudbina uvukli su nas u rat, u kriminal, u gangsterizam, pustili su sa lanca svoje rasiste i mafijaše, otvorili mikrofone, uperili u njih kamere, od zemlje u kojoj smo se rodili napravili su zemlju nasilja i sramote, a nas, protiv naše volje i naših uverenja, pretvorili u svoje saučesnike... Jedino što nam preostaje jeste da postanemo izdajnici... Biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu najmanje je što može i mora učiniti svaki moralan i častan čovek. (Filip David)


Vladimir Arsenić, Filip David, Mile Stojić


Za vrijeme trajanja agresije na Bosnu i Hercegovinu pisao je na način da je bio žestoko šikaniran od srbijanskih političara, a i smijenjen sa pozicije dugogodišnjeg urednika Dramskog programa Televizije Beograd.

Mnogo od onoga što je pisao objavljeno je u Feralu, a zajedno sa Mirkom Kovačem objavio je "Knjigu pisama 1992-1995". Tekstove sa ratnom tematikom ukoričio je u knjigu "Zapisi iz mračnih vremena". Bio je jedna od prvih intelektualaca koji su posjetili Sarajevo neposredno nakon rata. I u Tuzli se prisjetio kako na zakazanoj promociji nije mogao više od pet minuta da progovori, nego je plakao gledajući razrušeno Sarajevo i ljude za koje nije znao da će ih zateći žive.



U jednom momentu Mile Stojić se našalio pa rekao da promocija romana počinje ličiti na komemorativni skup, pa su se vratili samom pisanju Filipa Davida.

Vladimir Arsenijević, takođe u ulozi promotora, govorio je o književnoj fantastici koja zaokuplja Davida, kao i vremenu kada je uz Mirka Kovača, Danila Kiša i Borislava Pekića činio grupu modernih književnika, koji su se godinama i družili.

- Bilo je to šezdesetih godina prošloga vijeka, kada se književnost mnogo više cijenila, a riječ nešto značila, možda i zbog toga što nije bilo ni TV-a, o kompjuterima da se i ne govori, kazao je Filip David.



Veliki prijatelj Filipa Davida, sada pokojni Mirko Kovač, zadnji tekst koji je napisao je predgovor knjizi koja je promovirana u Tuzli.
"Princ vatre" jest vrhunska literatura koja nas uvodi u nepoznate svjetove i očarava nas "magijom pisanja i pričanja", ali je isto tako bitno da je s nama, na fešti, i autor toga djela kao iznimna figura na intelektualnom i moralnom planu, kao ličnost koja se nepogrešivo odredila u svom vremenu, lucidna ličnost koja razlučuje dobro od zla, koja se nije dala zavesti ni potkupiti, a sve je opake demone i kušnje prebrodila.

Pametan, obrazovan, duhovit i hrabar - to je Filip David, autor knjige koju imamo u rukama i već je radosno otvaramo jedva čekajući da se otisnemo u tu čudesnu stvarnost.
(Mirko Kovač)

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice