TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2013.
Cum grano salis 2013
Promovisana knjiga Petra Lukovića ˝Jutro u banci i druge priče˝


U sklopu Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis 2013, u bašti Narodnog pozorišta danas je održana promocija knjige "Jutro u banci i druge priče", autora Petra Lukovića urednika web portala E-novine iz Srbije. O knjizi su govorili Sinan Alić, Tomislav Marković, kao i autor Luković.



Knjiga je zbirka Lukovićevih kolumni objavljenih na portalu E-novine, a glavni urednik izdanja i direktor portala Tomislav Marković je napravio izbor i selekciju najboljih kolumni, ne sluteći kako će upravo ova knjiga postati svojevrsni dokument vremena.



Luković u knjizi "Jutro u banci i druge priče" na sebi svojstven i upečatljiv način, pod sloganom "Humorom protiv zla", secira društveno tkivo Srbije, odnosno kritički, britko promišlja savremenu političku i društvenu zbilju susjedne zemlje.

Radi se o istinitoj, polutragičnoj i šaljivoj knjizi, a oštrica kritike koju tekstovi donose usmjerena je na "režim koji je izgubio vlast u Srbiji", odnosno bivšeg predsjednika Borisa Tadića i garnituru oko njega.



- Živeti u Srbiji nije baš veselo, kao ni na Balkanu generalno. S druge strane, u Tuzli se osećam lepo i drago mi je biti ovde. Knjiga je namenjena čitalačkoj publici svih generacija, ljudi jednostavno vole način na koji ja pišem i mislim da je razumljiv za svakoga. Volim da zasmejem ljudi, ali na jedan gorak način – kaže Luković.

- Ko pročita ovu knjigu vidjeće da je to ozbiljno štivo na neozbiljan način rečeno, svojstveno Peri Lukoviću. To su njegove kolumne iz E-novina gdje čitaoci mogu primjetiti da se radi o žestokoj kritici vlasti u Srbiji i to na personaliziran način. On direktno, imenom i prezimenom, proziva predsjednike, ministre i ostale. Ima tu komedije, satire, Nušića, Domanovića i tako dalje. Može se također izvršiti jedan mali eksperiment. Zamjeniti imena srbijanskih političara našim političarima i opet sve to skupa funkcioniše. Dakle, izuzetno zanimljiva knjiga koju je napisao novinar, a koja prelazi tu liniju između novinarstva i književnosti – rekao je Sinan Alić, jedan od promotora knjige.

O Lukovićevom djelu govorio je i Tomislav Marković, direktor portala E-novine i Lukovićev zamjenik.









Petar Luković rođen je u Kraljevu, a školovao se u Beogradu, gdje i sada živi i radi. Prvo njegovo zaposlenje bilo je u "Dugi", te je tokom 80-ih kao novinar i ugledni rok-kritičar pisao za gotovo sve tadašnje jugoslavenske listove, među kojima, i za "Džuboks", "Mladost", "Politiku", "Ekspres", "Oslobođenje", "Vijesnik", "Polet"...Saradnik je sarajevskih "Dana" i ljubljanske "Mladine", te autor knjiga, koje su naišle na iznimno dobar prijem čitalačke publike. Luković je 2010. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice