TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2013.
Predstavljena ˝Knjiga o Uni˝ autora Faruka Šehića
Prošlogodišnji laureat govorio o svojoj knjizi


Novina na Međunarodnim književnim susretima „Cum grano salis“ je predstavljanje romana koji je u prethodnoj godini dobio nagradu „Meša Selimović“. Prethodnih dvanaest Susreta, nakon proglašenja pobjednika, javnost je ostajala uskraćena za promociju i romana i autora.



To su razlozi zašto je sinoć u Arheološkom parku na Panonici promoviran roman "Knjiga o Uni" autora Faruka Šehića.

Zanimljivo je da je knjiga, koja je dobila najveću regionalnu književnu nagradu, nominirana i za EU književnu nagradu. U povodu tog važnog nominiranja, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, uručio je Faruku Šehiću bh dresove za književno takmičenje.

O knjizi su uz autora govorili kolumnista iz Srbije Vladimir Arsenijević, i pjesnik Ahmet Burić.

Arsenić je govorio i o samom značaju nagrade koja okuplja ljude koje povezuje pisana riječ iz zemalja regiona. U vrijeme književnih susreta, u Tuzli se mogu vidjeti mnoga poznata imena pa su tako i sinoć na promociji bili Filip David, Daša Drndić, Zdenko Lešić, Marko Vešović, Hadžem Hajdarević, Enes Karić i drugi.

I Arsenijević i Burić su naglasili duhovno razbijanje glavnog junaka, i pokušaj da se spoji u jedno "ja", da se sabere, pronađe.


Čestitka načelnika na nominaciji za EU nagradu



Faruk Šehić je objasnio sinoć da je imao potrebu da napiše knjigu o Uni, rijeci uz koju, ili tačnije, na kojoj je odrastao. Jedno gotovo idilično djetinjstvo i mladalaštvo biva prekinuto na najgori način, ratom. Šehić je bio izbjeglica u rodnom gradu. Proživio je rat na prvoj liniji, kao pripadnik Armije BiH bio i ranjen. Pokušao je da piše samo o lijepom, dijelom pod pritiskom svih napaćenih Bosanaca koji su siti priče o ratu ali je onda priča, kao i rijeka, išla svojim tokom i rezultat je "Knjiga o Uni" za koju je jedna književna kritičarka rekla da je "najljepša priča o najružnijem ratu".

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice