TUZLARIJE - KULTURA

05.09.2013.
Cum grano salis 2013
Održana promocija romana Enesa Karića ˝Slučajno čovjek˝


Profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, esejist, prevodilac, pripovjedač, urednik brojnih izdanja, Enes Karić, objavio je i treće romaneskno djelo.


Nusret Čančar, Enes Karić, Hadžem Hajdarević


Radi se o romanu "Slučajno čovjek" koji je dijelom nastavak "Jevrejskog groblja".

Karićevim najznačajnijim radom smatra se prevod Ku´rana na bosanski jezik ali romani "Pjesme divljih ptica", "Jevrejsko groblje" i "Slučajno čovjek", djela su koja profesora Enesa Karića na poseban način približavaju široj čitalačkoj publici.

Prvi dan Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis", na promociji romana, održanoj u Arheološkom parku, govorili su ambasador BiH u Albaniji i prijatelj profesora Karića, Nusret Čančar, te urednik romana Hadžem Hajdarević.

U romanu "Slučajno čovjek" Karić prati sudbinu izbjeglice Sadika Dobrače, glavnog lika i romana "Jevrejsko groblje". Nakon Sarajeva, Dobrača se obreo u Holandiji gdje nakon proživljenih ratnih i poratnih godina, počinje da razmišlja i o sebi i svojom korijenima, onoj zavičajnoj i vjerskoj biti, koja se u tuđini često javlja u čovjeku.

Mirne prirode, gotovo nezainteresovan za mnogo šta osim za školovanje dvije sestrične, on se u islamofobičnoj Evropi nađe u situaciji da bude uhapšen i dolazi u situaciju da treba da se brani i pravda.


Autorica jednog od nominiranih romana Daša Drndić


Iako, po mnogo čemu tipična izbjeglička priča, u ovom romanu ništa nije slučajno, sve je puno simbolike. Karić se dotiče mnogo čega na način koji čovjeka podstiče na razmišljanje. To i jeste jedna od karakteristika Karićevog bića i pisanja, staloženost koja bez obzira na teme o kojima priča ili piše, ne budi u ljudima revolt ni srdžbu, nego mu ukazuje na drugi pogled i način posmatranja.

Izdavač romana je "Tugra" Sarajevo.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice