TUZLARIJE - KULTURA

13.09.2013.
XX Tuzlanski pozorišni dani
˝Čarobnjak˝ publici približio Tomasa Mana


U okviru Tuzlanskih pozorišnih dana sinoć su glumci Narodnog pozorišta Sombor izveli predstavu „Čarobnjak“, koju je prema tekstu Fedora Šila režirao Boris Liješević.



Predstava govori o njemačkom piscu Tomasu Manu (1875 – 1955), a priča počinje kada je Man (Saša Torlaković) imao 15 godina, i kada je njegov stariji brat Hajnrih (Radoje Čupić) već bio poznat pisac. U tom perodu Tomas Man bio je nesiguran dječak koji sanja o budućem životu, u kojem se vidi kao poznati pisac. Zaljubljen u djevojku iz škole Mariju Albreht (Tatjana Santa Torlaković), on o često „vodi razgovore“ sa Geteom (Svetozar Cvetković), svojim uzorom. U predstavi je prikazano kao da Man sanja Getea, koji mu daje savjete i govori šta ga očekuje.



Kao mlad pisac sa 26 godina, Tomas Man napisao je roman Budenbrokovi, nakon kojeg postaje poznat i tražen. Njegovim djelima divi se i studentica matematike Katja, koja će uskoro postati njegova supruga.
Pametna i obrazovana sada Katja Man, cijeli život posvetila je njemu i njegovoj karijeri. Voljela je njegova djela više od njega, rodila mu šestero djece i brinula se o svemu.



Tomas Man je u predstavi prikazan kao sebičan i hladan čovjek kojem smetaju i zvuci porodičnog života, dječija priča, plač, sviranje, igra. Posebno mu je smetao sin Mihail Man koji je, željan očeve pažnje, postao i problematična mlada osoba sklona piću da bi se kasnije uspio izvući iz takvog života, te uspješno svirao violinu.
Uz Nobelovu nagradu (1929), Tomas Man dobio je i druga vrijedna priznanja. Bio je žestok protivnik fašističkog režima u rodnoj Njemačkoj, te su mu oduzeli državljanstvo i javno spalili djela, kao i djela drugih pisaca koji nisu bilo po volji Hitlerove Njemačke.

Tomas Man imao je vrlo sadržajan život ali se stiče utisak da je zaokupljen spostevnom genijalnošću propustio mnogo od onoga što životu daje smisao. Privatni život obilježila je svađa sa bratom, a i samoubistvo sina Klausa, nakon kojeg se pokušao, dosta nespretno priobližiti drugoj djeci, koja ga nikada puno nisu zanimala.

"Onaj ko voli više je inferioran i mora da pati" (Tomas Man). Ovo je rečenica koja dosta govorio i o njegovim razmišljanjima, smatrao je također da sretan čovjek ne piše dobra djela. U predstavi se često spominjala i njegova ljubav prema Mariji, s kojom je poslije imao i vanbračnog sina.
Sa porodicom je živio u Americi, a umro je 12. avgusta 1955. godine u sanatorijumu u Kilhbergu, kod Ciriha.



Iako predstava nije isključiovo biografska, ipak ima dovoljno podataka koji publici približavaju Tomasa Mana kao čovjeka i pisca.
Sudeći prema završnom aplauzu, publici se dopala predsatava „Čarobnjak“.

Uloge: Saša Torlaković, Svetozar Cvetković, Radoje Čupić, Tatjana Santa Torlaković, Marko Marković.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice