TUZLARIJE - KULTURA

11.09.2013.
Izložba u okviru Tuzlanskih pozorišnih dana
Frenetično gibanje na slikama Aleksandra Markovića


Izložba „Moving experience“ akademskog slikara Aleksandra Markovića iz Tuzle otvorena je u srijedu u foajeu Narodnog pozorišta Tuzla, a u okviru XX Tuzlanskih pozorišnih dana 2013.



Ciklus koji je Marković izložio sastoji se od niza radova u kombiniranoj tehnici koji prikazuju upravo razne motive koji aludiraju na kretanje, simuliraju dinamiku dijagonalama i raščlanjivanjem slike u zone na čijem se sjecištu u razvučenim, crnim siluetama iščitava ljudska figura.



- "Moving experience" je tema koju obrađujem već nekoliko godina. Zapravo, radi se o čovjeku, a ja kroz svoja djela prikazujem njegove kretnje i atmosferu koja ga prati u raznim emotivnim stanjima. Stvaranje izraza u slikarstvu je svakako dugotrajan proces, a ovaj ciklus je rađen kombiniranom tehnikom akrilnih boja i silikona na platnu - kaže Marković.



Iako se autor svojom fizionomijom, uklapa u suvremeni kult atletskog izgleda, prema riječima Mirka Božića, književnika iz Mostara, on silikon ipak ne koristi kao neki ljudi, da bi još dodatno naglasio svoje mišiće, već ga aplicira na svoja platna čime im daje jednu paučinastu, nježnu membranu koja u svojim delikatnim teksturama prelama proplamsaje žarkih boja na pretežito tamnim podlogama, zemljanih tonova.



- Njihovu statičnost autor razbija dinamikom apstraktnih figura koje dominiraju većinom prikazanih radova. Ove figure, ovisno o kutu gledanja, naizmjenično eksplodiraju i implodiraju, povlačeći gledatelja za sobom u njihov košmaroliki unutarnju svijet, kaže Božić dodajući da će biti iznimno uzbudljivo pratiti razvoj ovog slikara u bližoj i daljoj budućnosti.











O autoru...

Aleksandar Marković je rođen 1987. godine u Tuzli. Godine 2010. magistrirao je na Odsjeku za slikarstvo u klasi doc. Antuna Borisa Švaljeka, te stekao zvanje magistra likovne umjetnosti -akademski slikar i profesor likovne kulture.

Do sada je izlagao na preko 60 grupnih izložbi ( BiH, Hrvatska, Srbija, Španija, Engleska, Francuska) i pet samostalnih izložbi ( Tuzla, Visoko, Mostar, Dubrovnik). Učesnik je nekoliko likovnih kolonija ( Međunarodne: ´´Breške´´ Tuzla, Prozor HE, Međugorje, EKO-Široki Brijeg).



Dobitnik je rektorove nagrade za studij, prve otkupne nagrade za slikarstvo na natječaju za studente Alu-Bih2009.g, i otkupne nagrade na natjecaju studenata na Alu-Bih 2008.godine. Član je udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i udruženja likovnih umjetnika BiH. Trenutno živi i radi u Tuzli kao profesor umjetnosti u KŠC "Sveti Franjo" i u svom slikarskom ateljeu.

Izložba ovog mladog tuzlanskog autora bit će otvorena do 21.septembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice