TUZLARIJE - KULTURA

09.09.2013.
Srijeda, 11.09.2013.
Tuzlanski pozorišni dani počinju premijerom ˝Opšte bolnice˝




U srijedu, 11. septembra 2013. godine počinju jubilarni, 20. po redu Tuzlanski pozorišni dani premijernim izvođenjem predstave Narodnog pozorišta Tuzla "Opšta bolnica", koju je prema tekstu Hriste Bojčeva režirao Nermin Omić.



Danas je u Narodnom pozorištu održana press konferencija na kojoj se govorilo i o Pozorišnim danima i o premijernoj predstavi.



Iako je tekst napisan prije osam godina, i govori o tranzicijskim problemima Bugarske, prema riječima Omića, i dalje je vrlo aktuelan. Situacija je sada i gora jer tada je postojala iluzija i nada u bolje sutra, a sada za mnogo šta nema ni nade.



Na konferenciji se govorilo i o teškoj ekonomskoj situaciji ali da se ipak uspjela zavšiti još jedna premijera i pripremiti bogat program XX Pozorišnih dana.

Tuzlanska pozorišna publika imat će priliku da pogleda predstave glumaca iz Narodnog pozorišta Sombora, Gradskog kazališta Sisak, Hrvatskog kazališta Pečuha, Kazališta Virovitica, Zvezdare tetra Beograd, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i Kamernog tetara ´55 Sarajevo.

Osim predstava planirana je i izložba slika "Moving experience" Aleksandra Markovića, te koncerti HKD Napredak i Sarajevo Jazz Guerilla & Elvir Bandić - Banda.

Tuzlanski pozorišni dani počinju 11.09. i traju do 21.09.2013.



S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice