TUZLARIJE - KULTURA

14.09.2013.
Izložba u Arhivu TK
Stare džamije u Bosni i Hercegovini


Izložba "Stare džamije u Bosni i Hercegovini" autora Ataha Mahića u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona, Društva arhivskih zaposlenika TK, Islamske zajednice BiH - Medžlisa IZ Brčko i BZK "Preporod" Brčko Distrikt otvorena je jučer u prostorijama Arhiva TK.



Posjetioci izložbe bili sz u prilici da pogledaju 126 fotografija starih džamija iz Mahićeve zbirke, koja inače broji 5.500 fotografija. Među izloženim eksponatima je i brčanska Atik džamija sagrađena 1625. godine, Begova džamija iz 16. stoljeća, kao i druge džamije u BiH, što svjedoči o neprocjenjivom materijalnom bogatstvu, ali i višestoljetnom kontinuitetu islama i Bošnjaka na ovim prostorima.



- Fotografije su nastajale u vremenu 225 godina unazad. Džamije koja su prikazane datiraju još iz osmanskog doba, na žalost, pojedine više ne postoje jer su porušene tokom rata – kaže autor Mahić, inače dugogodišnji novinar i hroničar.

Ističući sakralni značaj džamija, Šefko ef. Sulejmanović podsjetio je i na posebnost gradnje na ovim prostorima.

- Karakteristika svih naših džamija je da su imale jednu munaru i šerefu. One spadaju u red igličastih džamija sa izoštrenim vrhom – dodao je Sulejmanović.





Izložba „Stare džamije u Bosni i Hercegovini“ nakon Brčkog i Tuzle, biće predstavljena u Orašju, a potom i u drugim gradovima u našoj zemlji. Za posjetioce u Tuzli je otvorena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice