TUZLARIJE - KULTURA

15.09.2013.
7. Bijenale umjetnosti minijature BiH
Izvršen odabir radova koji konkurišu za nagrade


Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla organizator je i producent kulturne manifestacije 7. Bijenala "Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine" (BUM BiH), koja će se održati od 21. oktobra do 21. novembra. Radi se o manifestaciji koja je već tradicionalno prepoznatljiva po njegovanju i promovisanju malog formata u likovnoj umjetnosti.



Stručni žiri u sastavu akademik Enver Mandžić, profesorica Marina Trogrlić, Snježana Vlatković, akademski grafičar i umjetnik, Drago Handanović, akademski slikar i Senaid Buljubašić, akademski slikar, izvršio je odabir radova za dodjelu nagrada na ovogodišnjem Bijenalu.

Od 469 izabrano je pet minijatura koje će konkurisati za nagradu. Imena nagrađenih autora biće objavljena 21.oktobra na ceremoniji otvaranja 7. Bijenala, kada će im biti uručene i nagrade.

Zadatak stručnog žirija bio je da, rukovodeći se umjetničkim, likovnim, estetskim i drugim relevatnim kriterijima, vezanim za vrednovanje djela likovne umjetnosti, te na osnovu svog višegodišnjeg iskustva u oblasti likovnih umjetnosti, izvrši izbor radova za dodjelu nagrada. Odabrani su radovi za sljedeće kategorije: slikarstvo, grafika, crtež, skulptura i instalacija, „Aleksandar Aco Adamović“ i GRAND PRIH 7.BUM BiH-e.



Više o 7.Bijenalu i načinu odabira radova za naš portal govore Semir Fejzić, direktor BKC-a i akademik Enver Mandžić.



Učešće na ovogodišnjem Bijenalu uzet će autori iz Bosne i Hercegovine, te nekoliko umjetnika iz drugih zemalja, kao što su Holandija, Turska, Ukrajina...Svi autori će promovisati snagu i ljepotu likovnog stvaralaštva iz sredina iz kojih potiču. Važnost ovog događaja nije predstavljena samo kroz promociju likovnog stvaralaštva, već je njegov značaj u toliko veći jer se radi o prestižnoj manifestaciji koja doprinosi razvoju kulture Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice