TUZLARIJE - KULTURA

17.09.2013.
Danas na XX Tuzlanskim pozorišnim danima
Teatar Zvezdara: ˝Sokin i Bosina˝


Današnji gost Tuzlanskih pozorišnih dana je Teatar Zvezdara koji će sa početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu izvesti predstavu "Sokin i Bosina" koju je prema tekstu Milice Konstantinović režirao Jug Radivojević.

SOKIN I BOSINA

Dr Milica Konstantinović




Bosa

Ljiljana Blagojević

Soka

Sonja Knežević

Juca

Kalina Kovačević

Stojko

Viktor Savić / Miloš Đorđević

Režija

Jug Radivojević

Pisac (praizvedba teksta)

Dr Milica Konstantinović

Izbor muzike i orkestracija

Miroljub Aranđelović Rasinski

Iako smo duboko zašli u digitalno doba, u vek virtuelnih i fragmentarnih identiteta, porodični život nije ustupio tron „mitosa proleća“ nekom drugom društvenom fenomenu i nekoj drugoj vrsti socijalne povezanosti.

U patrijarhalnoj Srbiji 21. veka, komedija je i dalje porodična, ona je sva vezana za majke, babe, tašte, očeve, svekrve, pašenoge, šurnaje i zetove i sva je i dalje bazirana na njihovim željama, nadama, sukobima i očekivanjima. To nije stvar retrogradnosti, niti društvenog slepila, naprotiv, to je dokaz da su neke istine večite. Uvek će smešan biti onaj koji ume da se našali na svoj račun i da se nasmeje tako da bolno bude smešno, a ne da smešno boli. Ideja o društvenom progresu, još u antici viđenom kao spoj različitosti putem erotskog interesa, uvek će nas vraćati na činjenicu da sve teče i vrti se u krug i da progresa, zapravo i nema. Koliko god se trudila da napišem komediju o Balkanu 21. veka, koja neće biti porodična, mentalitetska slika i neće ličiti na salonsku komediju od pre sto godina i više, nego će apelovati na racionalni aspekt publike i biti odraz novog promišljanja sveta od strane pisca, shvatam da je upravo stvar ličnog i umetničkog sazrevanja i uviđanje da su pojedine istine sa razlogom postojane i da je najteže stvoriti ono „već viđeno“, a da izgleda kao novo i da bude „zaista smešno“.

Sjajan glumački tandem, sjajan reditelj i sjajna energija ove predstave doprineli su da se dogodi upravo to: da, iako su likovi velike Tašte i velike Svekrve, mudre snaje i skromnog zeta, viđeni i viđani u komediji, opet deluju čak začuđujuće novo i da publika sa interesovanjem iščekuje rasplet njihove komplikovane situacije. Stoga su mi najveći komplimenti za nastanak ovog teksta bili komentar jednog dekice nakon izvođena u Zvorniku – „stvarno je smešno“, kao i oštra svađa između jedne snaje i njene svekrve koja je izbila između redova stolica, nakon gostovanja u Bijeljini. Koliko god sam bila nesigurna u sebe i društvo oko sebe kada sam počela da pišem, toliko sam sada sigurna da će divni glumački velikani ove predstave dugo živeti njen život.

Milica Konstantinović


Osmrtnicama ba smrtovnice