TUZLARIJE - KULTURA

18.09.2013.
Međunarodna galerija portreta
Otvoren Interbifep, izloženo 300 radova


U Međunarodnoj galeriji portreta u utorak uvečer je otvoren Internacionalni bienalni festival portreta, crteža i grafike INTERBIFEP Tuzla 2013, koji će trajati do 2. novembra.



Predsjednik Organizacijskog odbora festivala, načelnik Tuzle Jasmin Imamović poželio je gostima dobrodošlicu u Tuzlu na 15. Internacionalni bienalni festival i službeno ga proglasio otvorenim.



INTERBIFEP je međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art portreta, uz uvažavanje svih individualnih sklonosti autora i stilskih pravaca u savremenoj likovnoj umjetnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu učestvuje učestvuje 126 umjetnika iz 40 zemalja svijeta, koji su se tuzlanskoj publici predstavili sa 300 radova, od kojih svaki predstavlja posebnu kulturnu i umjetničku vrijednost. Novina je da je publika osim crteža i grafike mogla vidjeti portrete u dvije nove festivalske forme: fotografija i video art potret, što je ovu manifestaciju učinilo još zanimljivijom i atraktivnijom za publiku.

Dženan Jusufović, direktor Galerije nije krio zadovoljstvo zbog otvaranja ove, kako ističe, najveće likovne manifestacije u BiH.



- Organizacijom Interbifepa Tuzla i Bosna i Hercegovina ponovo zauzimaju vodeće mjesto u oblasti portretnog stvaralaštva. Zahvaljujem se umjetnicima koji učestvuju, kao i svima ostalim koji su dali doprinos i podržali naš festival, a posjetiocima želim da uživaju u izuzetnim umjetničkim djelima - dodao je Jusufović.













Internacionalni žiri u sastavu Ismar Mujezinović, Atilla Ilkayaz i Elise Del Prete će izabrati najbolje radove na festivalu, koji će biti nagrađeni diplomama za crtež i grafiku sa otkupnim nagradama, diplomama za fotografiju i videoart portretom, diplomama "Ismet Mujezinović" i "James H. Pinto" i nagradom publike za najbolji portret.

Proglašenje nagrađenih autora će biti objavljeno 17. oktobra 2013. godine na svečanoj ceremoniji.



Ceremoniju svečanog otvaranja uveličali su glumci Rusmir Krdžalić i Mirza Salihović, članice plesne grupe ˝Kryptonight Crew˝ Tuzla, Romano Kuduzović sa postavkom 3D art performansa, te Sanja Stjepić i Irma Garibović sa performansom kreiranja portreta.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice