TUZLARIJE - KULTURA

20.09.2013.
˝Obrana i zaštita˝ na TFF-u
Priča o životu u podijeljenom gradu


Trećeg dana Tuzla Film Festivala publika u BKC-u bila je u prilici da pogleda film „Obrana i zaštita“. Riječ je o prvom dugometražnom igranom filmu Bobe Jelčića, u kojem su glavne uloge ostvarili renomirani glumci Bogdan Diklić i Nada Đurevska.



„Obrana i zaštita“je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu starog bračnog para u u podijeljenom i slomljenom društvu u Mostaru, o svijetu u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. To je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je primoran prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu. Prije svega, ovo je priča o čovjeku koji je, onog trenutka kada se njegova zemlja raspala, izgubio sve što ga je činilo time što jeste.

A što još o samom filmu i njegovom nastanku kaže režiser Bobo Jelčić, možete pogledati u priloženom videu.



Pored spomenutih glavnih glumaca, u ostalim ulogama igraju sjajna glumačka imena iz regije: Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Izudin Bajrović, Sergej Trifunović, Selma Alispahić, Sadžida Šetić, Nermin Tulić i tako dalje.

















U posljednjih nekoliko mjeseci ovaj je film prikazan na niz festivala u regiji i osvojio je brojne nagrade, kao i naklonost filmske kritike. Nakon Tuzle, film "Obrana i zaštita" biće premijerno prikazan 23.septembra u Zagrebu.



Sinopsis:

Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovom rodnom gradu Mostaru ta jednostavna društvena obaveza može mu prouzročiti probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima. Ali ako ne ode, njegova žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti, a Slavko neće moći oprostiti sam sebi.



Slavkov put na drugu stranu grada i posljedice tog čina je priča o čovjeku u sukobu sa samim sobom. Ponekad pretjerano dramatična, ponekad smiješna, ali u svakom trenutku emocionalno iskrena i neodoljiva, prikazuje nam čovjeka koji se osjeća strancem u vlastitom gradu u kojem je proveo čitav život. To je portret čovjeka koji je izgubio prijatelje, svoju povijest i svu sigurnost u to tko je on uistinu – kada se njegova zemlja raspala. Ovo je isto tako priča o običnom čovjeku koji je rastrgan između želje da učini pravu stvar i sve veće zbunjenosti jer ne zna gdje pripada i kome je uistinu odan.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice