TUZLARIJE - KULTURA

20.09.2013.
Sinoć na XX Tuzlanskim pozorišnim danima
Previsoka ˝Cijena sreće˝




U Narodnom pozorištu Tuzla sinoć je u izvedbi glumaca Hrvatskog narodnog kazališta Osijek odigrana predstava "Cijena sreće" koju je po vlastitom tekstu režirao Emir Hadžihafizbegović.



Na pozornici se smjenjuju šest slika, po tri za dvije porodice, dvije životne drame. Prvu porodicu čine inženjer i medicinska sestra, oboje nezaposleni sa malim bolesnim djetetom, za koje se sakuplja novac za liječenje u inostranstvu. Otac porodice je ratni vojni invalid koji je kao dobrovoljac odmah s puškom otišao da brani svoju zemlju.



Druga porodica se nakon ratnih godina koje je provela u Njemačkoj, vratila sa određenim kapitalom, povezala sa sumnjivim ljudima i preko noći stekla bogatstvo.

Žive životom o kojem drugi mogu samo da sanjaju nesvjesni da su izgubili jedni druge i da su napravljeni nepremostivi procijepi među njima. Otac na čelu firme, majka ljubavnica ministra, sin narkoman.



Životi dvije porodice simbolizuju poslijeratno društvo svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, koje se dijeli na one koji su zadržali određene norme ponašanja i moralna načela, i one koji grabeći sve što mogu, gaze po drugima i na kraju ostaju sami.

U predstavi su porodice i rodbinski povezane, majka bolesnog djeteta iz prve porodice sestra je novopečenog bogataša, koji nije pomogao u liječenju svog sestrića.



Kraj predstave za prvu pododicu je sretan, dijete je izliječeno, ostali su zajedno i pošteni. Drugoj porodici sve je krenulo nizbrdo, nema više ni novaca, razveli su se, a rođeno dijete im prigovara za sve, dijete koje je imalo markiranu odjeću i puno novaca ali nikada i pažnju roditelja pa je utjehu našlo u opijatima.
Cijena sreće bila je previsoka.

Priča se završava onako kako bi valjda po pravdi i poštenju trebala da se završi. U stvarnom životu najčešće nije tako pa je možda i to razlog što se predstava publici izuzetno dopala, a što je i pokazala dugim aplauzom na njenom kraju.


Prema ulogama, sin, prijatelj, biznismen, borac, majka, sekretarica, supruga bogataša


Režiser predstave Emir Hadžihafizbegović, poslao je SMS poruku koju je pročitao jedan od glumaca. Uz izvinjenje što je bio spriječen da dođe na predstavu pozdravio je svoje Tuzlake i napisao da ga je malo ko tako prihvatio, a radio je puno, kao glumci Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Uloge: Aljoša Čepl - Mateo Rotim, sin Srđana i Vesne
Duško Modrinić - Srđan Rotim, vlasnik firme "Rotim Trade"
Ivana Gudelj - Ranka, Srđanova sekretarica
Jasna Odorčić -Vesna Rotim, Srđanova supruga
Miroslav Čabraja - Emil Čevrić, automehaničar, susjed Krunin i Senkin
Tatjana Bertok Zupković. Senka Hojka, med. sestra, Krunina supruga
Vladimir Tintor - Krunoslav Kruno Hojka, nezaposleni ratni veteran

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice