TUZLARIJE - KULTURA

19.09.2013.
Pozorište mladih Tuzle
«Životinjska farma» ide na festival mladih Bina mira


Pozorište mladih Tuzle će sa predstavom «Životinjska farma» učestvovati na Internacionalnom festivalu mladih BINA MIRA koji se održava u Odžaku, od 20. do 25. septembra 2013. godine.



Cilj Festivala je okupljanje savremenih pozorišnih predstava u kojima se zagovara ljepša i sretnija budućnost u miru. Ideja je potekla od njemačke mreže za mir i humanitarnu pomoć «Aahen», a Festival se svake godine održava u drugoj zemlji obilježavajući Svjetski dan mira - 21. septembar na pozorišni način. Upravo na taj datum, na sceni Doma kulture u Odžaku, biće izvedena «Životinjska farma» u produkciji Pozorišta mladih Tuzle.



Predstava je rezultat rada na edukaciji djece i omladine u Dramskom studiju Pozorišta mladih Tuzle. Autor originalnog teksta je George Orwel, a adaptaciju i režiju je radio tuzlanski glumac Adnan Mujkić. U «Životinjskoj farmi» igra sedamnaestero djece i mladih, a priča metaforički govori o pokušaju stvaranja totalitarne vlasti pojedinca, o nasilju i moći kao fenomenu vlasti i vladavine. Radnja se dešava na rođendanskoj zabavi za desetogodišnjeg dječaka koju su njegovi roditelji pripremili u ambijentu životinjske farme. Stavljajući maske životinja mladi glumci ulaze u životinjske likove preispitujući granicu između ljudskog i životinjskog. Putem igre ukazuju na jako ozbiljne teme naglašavajući današnje, ali i historijske probleme u vlasti, porodici, međuljudskim odnosima, društvu.



«Životinjska farma» je jedna u nizu predstava Pozorišta mladih Tuzle s kojima nastupaju na svjetskim festivalima različitog karaktera i sa kojih su, u Tuzlu i BiH, donijeli 53 prve nagrade.

Osmrtnicama ba smrtovnice