TUZLARIJE - KULTURA

18.09.2013.
˝Musica rediviva˝ ponovno pred tuzlanskom publikom


Franjevački samostan i HKD "Napredak", glavna podružnica Tuzla, bili su domaćini još jednog koncerta u okviru glazbenog festivala „Vrhbosna“. Na koncertu pod nazivom „Musica rediviva“ u samostanskoj crkvi nastupili su orguljaš Edmund Andler Borić i sopranistica Ariana Marić Gigliani. Riječ je umjetnicima koji su itekako poznati tuzlanskoj glazbenoj publici, posebice orguljaš Edmund Andler Borić, koji pred tuzlanskom publikom nastupa redovito.



- Ja godinama dolazim u Tuzlu. Pravi razlog je što ovdje, takoreći, imam svoju publiku, a i franjevci su sjajni domaćini, tako da je užitak ovdje nastupati. Dosada sam se u Tuzli predstavljao u različitim glazbenim kombinacijama, ali po prvi puta ovdje nastupam sa jednom sopranisticom, istakao je Andler Borić.

Izveden je sakralni program za glas i orgulje, a ova vrsta glazbe upravo zauzima središnje mjesto, kada je u pitanju „Vrhbosna“ festival.

- Kolega Alojzije Prosoli je pokrenuo ovaj festival prije nekoliko godina, sa simboličnim nazivom Vrhbosna, kao jednim od najstarijih toponima, koji se pojavljuje u srednjovjekovnoj Bosni - dodao je solista na orguljama Edmund Andler Borić.



Festivalski koncerti događaju se u velikom broju gradova Bosne i Hercegovine, a festival ima značajnu podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao manifestacija od posebnog značaja. Tuzla je dio „Vrhbosna“ festivala zahvaljujući izuzetnoj suradnji udruge „Prosoli - sveta glazba“ sa tuzlanskom podružnicom HKD „Napredak“ i Franjevačkim samostanom u Tuzli.

- Od početka 2013. godine publici smo ponudili niz kvalitetnih koncerata klasične glazbe. Cilj nam je, kroz nastupe istaknutih glazbenika, publiku otrgnuti od kiča današnje umjetnosti, kojem su svakodnevno izloženi, i ponuditi im svijet ljepote srednjovjekovne glazbe. Uvijek kada se publici ponudi nešto lijepo to mora imati odjeka. Na ovaj način mi pokušavamo doći do našega konačnoga cilja, a to je otvaranje odsjeka za orgulje pri tuzlanskim glazbenim školama - ističe gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli, fra Mario Divković.



Na programu koncerta „Musica rediviva“ bio je program nastao do 1750. godine, točnije glazba nastala u razdoblju Baroka i prije njega, a kao i mnogo puta do sada, nastup glazbenika Edmunda Andlera Borića i Ariane Marić Gigliani naišao je izuzetno srdačan prijem kod publike. Već u petak 20. rujna u 19. 00 sati tuzlanska publika imat će priliku ponovno uživati u zavšnom koncertu Vrhbosna festivala na kojemu će nastupiti profesor Mario Penzar i prijatelji.

Priredio(la): Bosna Srebrena                


Osmrtnicama ba smrtovnice