TUZLARIJE - KULTURA

14.06.2005.
Težak zadatak žirija nagrade ˝Meša Selimović˝
Žiri nagrade "Meša Selimović", čiji je predsjednik Ivan Lovrenović, jednoglasno je odlučio da Spahićev roman "Hansenova djeca" nagradi mastionicom i perom, koja mu je uručena u nedjelju naveče na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla .

U užoj konkurenciji za tu nagradu bili su još "Snajperist" Suzane Abspoel-Đođo iz Hrvatske, "Knjiga o Tari" Zdenka Lešića i "Šumski duh" Gorana Samardžića iz BiH te "Kiša i hartija" Vladimira Tasića iz Srbije.

Lovrenović je rekao da je najprije bilo mimoilaženja statova članova o toj odluci, ali da su presudile nijanse.

"Imali smo nekoliko ozbiljnih diskusija i na kraju su se izdvojila dva naslova. Bilo je teško donijeti odluku, ali se nismo htjeli poslužiti nikakvom olakšavajućom formom i dvije knige proglasiti ravnopravnim", istakao je Lovrenović.

Roman "Kiša i hartija" Vladimira Tasića, koji je dobitnik NIN-ove nagrade, u konačnici je bio nasuprot nagrađenoj "Hansenovoj djeci".

"Knjiga je napisana u Podgorici, objavljena u Zagrebu, a nagrađena u Tuzli. Tu ima neke simbolike i čini se da to daje dobru atmosferu književnosti i to je najbolji put koji se mogao poželjeti mojoj knjizi. Iskreno, nisam očekivao da ću dobiti ovu naradu, vjerovatno ima i boljih knjiga od moje, ali to je odluka žirija, dakle subjektivna", rekao je Spahić.

Iako je u okviru susreta "Cum Grano Salis" bio najavljen okrugli sto o djelima pisca Mithata Begića, on je zbog neblagovremene organizacije otkazan, a juče je povodom 80 godina od njegovog rođenja održan skup pod nazivom "Nepročitani Derviš Sušić".

Priredio(la): vanishroach/nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice