TUZLARIJE - KULTURA

21.09.2013.
TFF: Svjetska premijera filma ˝Da sam ja neko˝
˝Indexi˝ spajaju ljude sa jednog prostora u potpuno drugoj sredini



Dokumentarni filmovi "Da sam ja neko", "Iza rešetaka" i "Naprijed u prošlost" prikazani su danas 21. septembra u okviru drugog Tuzla Film Festivala u kinu "Kaleidoskop". Radnja filma "Da sam ja neko" temelji se na priči o tome kako muzika sarajevske grupe "Indexi" ujedinjuje generacije, religije i nacije. Autor filma stigao je na njegovu svjetsku premijeru iz Toronta.


Davor Mamuzić


- U Torontu je održan tribute koncert Indexi, na kojem je nastupilo 30 muzičara iz svih zemalja bivše Jugoslavije, pa i drugih, iz Bugarske i Turske. Bio je to povod da se snimi jedan ovakav film koji, između ostalog, govori i o tome kako se režim odnosio prema ljudima koji su željeli izgledati poput onih na Zapadu - izjavio je Davor Mamuzić, autor filma.

"Indexi" spajaju ljude sa jednog prostora u potpuno drugoj sredini, a likovi iz filma zaključuju da je njihova muzika neprevaziđena i može se uvijek slušati-kako prije, tako i za 50 godina.

"Iza rešetaka", autorice Arine Berbić, govori o životnim okolnostima koje nevinu djecu učine kriminalcima. Opisuje sudbine zatvorenika i ukazuje na propuste represivnog sistema, te otkriva efikasniji način prevencije zločina. Organizacija "Art Of Living" na jedan poseban i zdrav način pomaže zatvorenicima da se oslobode stresa i postanu bolji ljudi. Zatvorenici su zadovoljni tim programom...

Film Dragana Majkića "Naprijed u prošlost" govori o mladosti i starosti, njihovim sličnostima i razlikama, o prolaznosti vremena i života.

TFF

Osmrtnicama ba smrtovnice