TUZLARIJE - KULTURA

26.09.2013.
Faruk Šehić dobio nagradu EU za ˝Knjigu o Uni˝

Na današnjem otvaranju Sajma knjiga u Göteborgu proglašeni si dobitnici ovogodišnje Nagrade za književnost Evropske unije (2013 European Union Prize for Literature), kojom se odaje priznanje najboljim novim autorima u Europi.

Među 12 laureata iz cijele Evrope, nalazi se i naš Faruk Šehić, autor romana Knjiga o Uni.

Ostali ovogodišnji dobitnici/ce su: Isabelle Wéry (Belgija), Emilios Solomou (Cipar), Kristian Bang Foss (Danska), Meelis Friedenthal (Estonija), Lidija Dimkovska (bivša jugoslavenska republika Makedonija), Katri Lipson (Finska), Marica Bodrožić (Njemačka), Tullio Forgiarini (Luksemburg), Ioana Pârvulescu (Rumunjska), Gabriela Babnik (Slovenija) i Cristian Crusat (Španjolska).

Svaki pobjednik dobiva 5 000 eura. Ovom se nagradom izdavači motiviraju da prijavljivanjem za korištenje sredstvima EU-a, knjige koje su dobile nagradu prevedu na druge europske jezike.
Šehić je za Knjigu o Uni već nagrađen nagradom Meša Selimović na susretima Cum grano salis u Tuzli 2012.

Nagrada Europske unije za književnost (EUPL) otvorena je natjecateljima iz 37 zemalja koje sudjeluju u aktualnom programu EU-a za kulturu (28 država članica EU-a te Albanija, bivša jugoslavenska republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Island, Lithenštajn, Norveška, Srbija, Turska). Dobitnike svake godine predlažu nacionalni ocjenjivački žiriji u trećini zemalja sudionica tako da su u razdoblju od tri godine zastupljene sve zemlje.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će se uručiti 26. novembra na svečanosti u Bruxellesu, u prisutnosti visoke povjereniceza kulturu i obrazovanje Androulle Vassiliou i istaknutih predstavnika iz svijeta književnosti, kulture i politike. Nagradu dodjeljuju Europska komisija, Europski i međunarodni savez knjižara, Europsko vijeće književnika i Europska udruga nakladnika.
Biografija autora

Faruk Šehić je rođen 14. aprila 1970. u Bihaću, srednju školu je završio u Bosanskoj Krupi, a studirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je pripadnik 5. korpusa Armije BiH od 1992-95, tokom čega je pretrpio i teže ranjavanje. Rat završava u činu poručnika. Poeziju, prozu, eseje, likovne i književne kritike objavljuje od 1998. godine. Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca na području bivše Jugoslavije, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike, i objavljivane su u više tiraža. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. Centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnista, živi u Sarajevu.
Do sada je Faruk Šehić osvojio ove nagrade:

Nagrada dnevnog lista Oslobođenje za najbolju neobjavljenu novinsku priču 2003.
Druga nagrada izdavačke kuće Zoro za zbirku "Pod pritiskom" 2003.
Nagrada 2. beogradskog festivala poezije Trgni se! Poezija! 2008.
2012. - Nagrada "Meša Selimović" (BiH) (Izvor - Wikipedia)

Djela i izdanja Faruka Šehića:

"Pjesme u nastajanju", poezija (Omnibus, Sarajevo, 2000)
"Hit depo", poezija (Buybook, Sarajevo, 2003)
"Pod pritiskom", kratke priče (Zoro, Sarajevo - Zagreb, 2004)
"Transsarajevo", poezija (Durieux, Zagreb, 2006)
"Transsarajevo", poezija (Branka Vuković, Beograd, 2007)
"Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina", reader (Durieux, Zagreb, 2007)
"Hit depo", poezija (Omnibus, Sarajevo, 2008)
"Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina", reader (Buybook, Sarajevo, 2008)
"Street epistles/Ulične poslanice", poezija, dvojezični izbor (Treći trg, Beograd, 2009)
"Abzeichen aus Fleisch", poezija, dvojezični izbor (Edition Korrespondenzen, Wien, 2011)
"Хит депо", poezija (Македонсқа реч, Скопје, 2011)
"Knjiga o Uni", roman (Buybook, Sarajevo, 2011)
"Knjiga o Uni", roman (Algoritam, Zagreb, 2011) (Izvor - Wikipedia)



Radiosarajevo.ba

Osmrtnicama ba smrtovnice