TUZLARIJE - KULTURA

28.09.2013.
Otvorena Likovna kolonija Vršani 2013
Spoj tradicije, kulture i likovne umjetnosti

U organizaciji Udruženja građana ´Baština´ i Udruženje građana ´Venia´, danas je svečano otvorena Likovna kolonija “Vršani 2013″.

Likovnu koloniju otvorenom je proglasio predsjednik OO SDA Tuzla, mr. Salko Bukvarević, koji je istakao značaj Vršana za kulturno-historijsku tradiciju Tuzle.



- Dolaskom zdravih, dobrih ideja, lijepih poruka, dolaze i druge lijepe stvari. Danas je na Vršanima spoj tradicije, kulture i likovne umjetnosti. Svi koji su ovdje mogu da vide kako izgleda jedan od najstarijih mekteba na ovom području – rekao je Bukvarević dodavši da bi Vršani trebali biti poseban prostor u turističkoj ponudi grada Tuzle.

Učešće na ovogodišnjoj koloniji uzelo je 30 umjetnika sa područja Tuzlanskog kantona i šire. Na slikama su uglavnom provladavali motivi Vršana i kulturne vrijednosti koje bosanski narod čine posebnim i prepoznatljivim.



Fikret Jahić, umjetnički direktor „Likovne kolonije Vršani 2013.“, je izrazio zadovoljstvo što je ova smotra umjetničkog stvaralaštva postala tradicionalna i što svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u likovnu umjetnost. Pored toga, u planu je niz novih projekata za ovo mjesto.



- Likovna kolonija Vršani iznjedrila je priču i o gradnji puta i pripreme na tom projektu uveliko traju. Zatim tu je i izgradnja starog kulturno-historijskog naslijeđa odnosno mezarja Vršani. Dobili smo projekat za obnavljanje mekteba Vršani, uradili smo tablu koja govori o etno, kulturnom, historijskom naslijeđu, mjestu koje ima svoje utemeljenje još od 16. stoljeća. Dakle, uradili smo niz praktičnih stvari da ova likovna kolonija ima smisla - dodao je Jahić.



U okviru Kolonije održan je Festival ilahija i kasida Vršani 2013. na kojem su nastupili horovi el-Aziz iz Kikača Kalesija, Nahl iz Zenice, el-Emin iz Gračanice, Nedžm iz Gračanice, mektebski hor iz Obodnice Tuzla i hor Bedr iz Vukovija.

Pokrovitelji manifestacije su Medžlis Islamske zajednice Tuzla, MDD Merhamet RO Tuzla, Rewda d.o.o.Tuzla i Off set Tuzla.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice