TUZLARIJE - KULTURA

27.09.2013.
KLIK ˝Džafići 2013˝
Otvorena retrospektivna izložba slika nastalih na likovnoj koloniji

U Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović“ u Kalesiji, u petak je otvorena izložba slika koje su nastale na likovnoj koloniji KLIK „Džafići 2013“.






Izložbu je otvorio načelnik opštine Kalesija, gospodin Rasim Omerović, koji je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije.

- Uvijek sam zadovoljan kada se nešto lijepo dešava na području naše opštine. Likovna kolonija Džafići organizovana je po treći put i zasigurno nećemo propustiti priliku da se to nastavi i u budućnosti, jer sve ono što vrijedi treba i održavati. Likovna kolonija je bila uspješna i drago mi da posjetioci koji nisu bili u Džafićima, sada imaju priliku da pogledaju umjetnička djela - rekao je Omerović.

Posjetioci izložbe u narednih mjesec dana mogu pogledati izložene slike 33 umjetnika. Za vrijeme boravka u Džafićima, umjetnici su iza sebe ostavili više od četrdeset radova rađenih u različitim tehnikama slikanja. Svi autori su pokušali da ostave sebe u potpunosti na svojim djelima, i samim tim predstavili različite karaktere, osobine i vlastite doživljaje okoline u kojoj su boravili.













O likovnoj koloniji Džafići, izloženim radovima kao i o samim umjetnicima za naš portal su govorili Fadil Hujdurović, direktor BKC – a “Alija Izetbegović”, Sejfulah Imamović likovni umjetnik i književnik iz Kalesije, te slikar Fikret Ibričić iz Tuzle.



Organizacioni odbor treće likovne kolonije odlučio je da nagradi dva rada. Nagrađena su djela „Čaršija“, autora Emina Skomorca iz Zenice i „Mahala“, autora Fikreta Ibričića iz Tuzle.



- Na likovnoj koloniji „Džafići“ učestvujem od samog početka. Sretan sam i zadovoljan zbog nagrade iz prostog razloga što čovjek doživljava satisfakciju za proteklo i buduće vrijeme. To je zaista jedna nagrada koja je vrijedna pažnje – rekao je Fikret Ibričić.

Podsjećamo, na KLIK „Džafići 2013“ učestvovali su: Rahman Šabanović, Mehdija Suljević, Omer Modrić, Emin Skomorac, Fikret Ibričić, Fikret Jahić Vršanin, Đulejman Isić, Refka Šestan Čajić, Hariz Grahić, Samir Hodžić, Sejfulah Imamović, Mirsada Čajlaković, Meliha Družić, Zdena Šarić Pisker, Mehmedalija Mehmedović, Adil Mešanović, Zlata Avdagić, Jasmina Bajramović Ćatić, Ismet Hodžić, Berina Bilajac, Amela Ćejvanović, Mersada Nuruddina Agović, Izet Paloš, Ruždija Hujdurović, Amir Muminović, Safet Berbić, Nihad Alić, Mirsad Pezić, Almasa Imamović, Heldin Mehmedović, Emina Nurkić, Jasmin Družić i Muhamed Džananović.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice