TUZLARIJE - KULTURA

30.09.2013.
Godišnja nagrada Društva pisaca BiH
Nagrada Šimi Ešiću za knjigu ˝Izmislionica u selu Pričevac˝


Godišnja nagrada koju dodjeljuje Društvo pisaca BiH za najbolje književno ostvarenje za djecu u 2012. godini, pripala je tuzlanskom književniku Šimi Ešiću za knjigu „Izmislionica u selu Pričevac“.
Objavljena je prošle godine i djeca su ovu neobičnu, duhovitu, lijepu, maštovitu i razigranu knjigu prihvatila objeručke, te je „Izmislionica u selu Pričevac“, nedugo poslije objavljivanja, doživjela i drugo izdanje. Jedna od najboljih i najviše nagrađivanih bugarskih ilustratorica, Radostina Neykova, je knjigu obogatila svojim maštovitim i lijepim ilustracijama priča, pjesama i dobrodušnih čudovišta.



- Knjigu „Izmislionica u selu Pričevac“ pripremao sam četiri godine. Svoje knjige u posljednje vrijeme pravim na taj način što kombiniram književne rodove i pravim neki sretni sklad između stiha i proze i lirskog zapisa i bajke jer djeca najviše vole čitati takve knjige. Godišnja nagrada Društva pisaca BiH je zaista jedan lijep poklon za dvadesetogodišnjicu postojanja Izdavačke kuće "Bosanska riječ" i za 45 godina mog neprekidnog književnog stvaranja - izjavio je Šimo Ešić nakon primanja nagrade.



„Izmislionica u selu Pričevac“ je knjiga izuzetne energije i posve neobične strukture. Čine je nove, neobjavljene, Ešićeve pjesme i priče i lirski zapisi o dobrodušnim čudovištima. Ima ih sedam - koliko i dana u sedmici - za svaki dan po jedno. Ova izmaštana, na prvi pogled strašna stvorenja, imaju veliko srce i beskrajno dobru dušu, što bi trebalo značiti da ni o kome ne treba suditi po izgledu. Nevidljiva su odraslima (osim onima koji još uvijek negdje duboko čuvaju dijete u duši) i veliki su zaštitnici i saveznici djece. Koliko su se djeci dopala ta čudovišta i koliko su se brzo sprijateljili, pokazuje i podatak da je kompletno prvo izdanje ove knjige, jedinstvene u bh. dječjoj literaturi, našlo svoje čitaoce za samo nekoliko dana od izlaska knjige iz štampe.

Osmrtnicama ba smrtovnice