TUZLARIJE - KULTURA

08.10.2013.
Nove knjige
Na krilima mašte - začudna bajka za djecu: Bajkovita šestica


Knjiga priča za djecu Na krilima mašte, koja nam dolazi iz izdavačke kuće Planjax iz Tešnja, pun je pogodak. U pitanju je vrlo kvalitetan izbor priča, pisaca za djecu iz Bosne i Hercegovine. Pored toga basna i bajka u novijoj produkciji slabo je dostupna najmlađim čitaocima, naročito originalna i brendirana našim govornim prostorom; tako da ova knjiga popunjava mjesto na policama knjiga za djecu koje je dugo godina bilo prazno.No, krenimo redom…

Na krilima mašte rezultat je ideje koja se rodila kod pisaca koji se bave pisanjem za djecu i ispisuju pomalo drugačije priče od onih na koje smo navikli.
Vrlo često nam se događa da odrasli diktiraju i određuju šta to djeca trebaju čitati, a djeca ostaju hladna i nezainteresovana za te preporučene knjige.
Sa knjigom Na krilima mašte to se neće dogoditi i to iz nekoliko razloga.
Prvo, tu knjigu su zajednički sagradili pisci i spisateljice koji, očito imaju sačuvan dječiji odraz u sebi.
Oni vole i razumiju djecu.
Ne podilaze im i ne lažu, ne podcjenjuju ih i ne precjenjuju.
Zabavni su i drugačiji od drugih.
Očito je da su, udruživši svoja pera, ispisali veoma zanimljivu i originalnu knjigu.

Kratke priče Jagode Iličić su tople i poučne, čitljive i ničim ne opterećavaju djecu. Kakvu zbrku u šumi napravi jedan običan paket, ili kada se doseli dabar pa napravi branu na potoku i čija mama je doista najljepša?
To su priče koje se čitaju sa zanimanjem i interesom, a čiji odjek ostaje još dugo u dječjim dušama. Jagoda je uspjela na malo prostora izgraditi cijeli jedan prepoznatljivi svijet i kroz odnose među životinjama ga obogatiti.

Fahrudin Kučuk nas na svoj način uvodi u svoj začudni, izmaštani svijet. Duhovite bajke o kraljevstvu Smrdonije i njenim običajima, zabavne za čitanje i drugačije od bajki na kakve smo navikli.
Ni carska koka koja nosi zlatna jaja nije onakva kakvom se očekuje. Sve je u bajkama Fahrudina Kučuka zabavno i šareno, začudno i drugačije... Drugačija kraljevstva, princeze i vitezovi ako ćemo pravo, ali ništa manje interesantno ni bajkovito od bajki uz koje smo odrastali...

Bajruzin Hajro Planjac djeci je poznat kroz svoje knjige o odrastanju u Pousorju. U ovoj knjizi, u kratkim pričama, čeka nas drugi, a opet potpuno isti pisac. Planjac vidi što drugi ne vide, on proživljava što i njegovi junaci, njega boli kad oni pate. Planjac, uglavnom u prvom licu priča zanimljive priče, životne i iskrene, počesto bolne i vrlo realne. Maštoviti pisac iz Bobara kod Tešnja pokazuje živost svoga pera spremnog da poleti na krilima mašte.

Žarko Milenić ima duboko iskustvo pisanja za djecu i to se u njegovoj dužoj priči Zeko i potvrđuje. Milenić je ispisao dramatičnu priču o jednom zecu koju će djeca sa radošću i veseljem iščitavati. Uz zeca su tu i sporedni, ništa manje zanimljivi likovi pijetla Budilice, psa Šarge, svinje Žderonje i mačka Micka. Kroz likove životinja Milenić donosi bogatu i sočnu priču, zabavnu i poučnu istovremeno.

Mehmed Đedović sa svojim pričama o životinjama vodi nas u jednu potpuno drugačiju stvarnost i njegove priče se naslanjaju jedna na drugu. On duboko uranja u karakter svakog svoga lika i ispisuje tople priče sa porukom koja je djeci ispričana na jedan nenametljiv i originalan način.
Od vjeverice Jelice, preko zeca, do miša i ribe. U tim pričama se sve događa sa razlogom, a prijateljstva su nešto najvrijednije i najplemenitije što ostaje cijenjeno i sačuvano unatoč svemu.

Mirjana Đapo pušta bajku da teče, kao što teče voda. Njeni junaci su sanjari, drugačiji su, veseli, avanturisti. Ona podstiče maštu i nagovara male čitaoce da učestvuju u kreiranju svoje, vlastite bajke.
Neobične, nove, interesantne bajke izlaze iz pera Mirjane Đapo; U carstvo sazidano od mašte moraš verovati, ili nećeš naći put…
Bajkopisci se vole baviti patuljcima, divovima, oblacima, leptiricama, najrazličitijim čudima i vole pričati lijepe priče u kojima je sve moguće... Jedna od takvih pričalaca je i Mirjana koja se odlično utkala u knjigu Na krilima mašte...

Šest pera ispisalo je veoma zanimljivu knjigu za djecu, knjigu koja je nedostajala i koja se sada pojavila u svom punom sjaju.
Na krilima mašte po svemu može biti knjiga koju će djeca rado čitati, a učitelji i nastavnici je koristiti kao lektiru na časovima jezika.
Raduje da ova knjiga dolazuje da književnost za djecu u BiH nije na koljenima, da BH pisci imaju mnogo toga za reći na zanimljiv i neponovljiv način.
Ova knjiga je autentična po tome što je jedna od rijetkih bajkovitih knjiga priča.
Neka joj je sretan put među mlade čitaoce i neka se u svim BH školama i rukama učenika osjeti radost njenog rođenja.


Priređivači knjige su Mehmed Đedović i Bajruzin Hajro Planjac.