TUZLARIJE - KULTURA

10.10.2013.
Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla
Održana promocija knjige “Očev testament” autora Ramiza Salihovića


U sali Američkog kutka, Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, sinoć je održana promocija nove knjige “Očev testament”, autora Ramiza Salihovića.



O knjizi je govorio književnik Mehmed Đedović, ukazavši na današnje vrijeme koje ni na koji način nije naklonjeno knjizi, ali unatoč tome pisci pišu, manje objavljuju i teže žive ali ipak pišu.

- Roman Ramiza Salihovića “Očev testament ” je neka vrsta piščevog uliksa, koji je životan. To je roman o traganju za identitetom, za knjigom, za ocem, za voljenom ženom pa i traganje za pričom koja je uspješno privedena kraju, kazao je promotor knjige Mehmed Đedović.
U opuštenoj atmosferi brojne poštovatelje pisane riječi, recitiranjem odlomaka iz knjige “Očev testament”, sve prisutne je počastila Lejla Bjelić, učenica Turističko – ugostiteljske škole Tuzla, uz pratnju profesorice Nefise Mujezinović.

Moderatorica programa je bila Sanja Dukić.
Autor knjige, Ramiz Salihović, na kraju promocije, zahvalio se organizatorima, promotorima ali najviše publici koja je svojim prisustvom upotpunila ovo divno veče, kazavši pri tome i nešto više o svom djelu.
- Ovo nije klasična realistička priča o ratu i izbjeglištvu, kakve svakodnevno susrećemo u balkanskoj poslijeratnoj produkciji. Sadržajno i tematski roman se nastavlja na moju knjigu priča “Priče sa broda Titanika”. Ima višeslojnu projekciju tematske strukture: rat i egzil, ljubav i mržnja, prošlost i sadašnjost, sjećanje i zaborav, umjetnik i umjetnost, traganje za vlastitim identitetom i zavičajem. U drami traganja za vlastitim identitetom Ademira Doborskog i njegovom odnosu prema pisanju, leži snaga i draž romana. Zato se nadam da će svaki čitalac u “Očevom testamentu” pronaći nešto svoje, kazao je za kraj autor knjige Ramiz Salihović.




Ramiz Salihović rođen je 5.5.1945.god. u Radiči, općina Goražde. Odrastao je u Modriči, gdje je završio osmogodišnju školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a kao profesor radio je u Centru za srednje obrazovanje i vaspitanje u Modriči, u dopunskoj školi u Njemačkoj i Turističko – ugostiteljskoj školi u Tuzli. Salihović je jedan od utemeljitelja Književnog kluba Avdo Karabegović Hasanbegov u Modriči i učesnik brojnih književnih manifestacija. Napisao je mnogo knjiga poezije, knjige proze, pjesme, prikaze i eseje objavljivao je u raznoraznim časopisima i listovima, pisao je kritičke prikaze i recenzije. Dobitnik je i mnogih književnih nagrada. Ramiz Salihović, danas živi i stvara u Tuzli, a član je Društva pisaca Tuzlanskog kantona.


Osmrtnicama ba smrtovnice